OBSE: Turecko musí posilniť demokraciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turecko
Foto: SITA/AP

ANKARA 13. júna (WEBNOVINY) – Západní pozorovatelia uviedli, že voľby v Turecku boli dobre zvládnuté, no krajina potrebuje rozšíriť slobody a posilniť demokraciu.

Pozorovatelia volieb z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) uviedli, že voľby demonštrovali pluralizmus v krajine. Turecké orgány však vyzvali, aby zlepšili slobodu vyjadrovania a vytvorili slobodné mediálne prostredie zbavené politického tlaku. Delegácia OBSE však kritizovala 10-percentnú hranicu, ktorá bráni malým stranám dostať sa do parlamentu.

Strana tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana zvíťazila tretíkrát za sebou v nedeľných parlamentných voľbách a Erdogan tak začne svoje ďalšie volebné obdobie na poste premiéra, čo mu umožní zmeniť ústavu z čias vojenskej éry v krajine. Turecká Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) pod jeho vedením sa stala presvedčivým víťazom nedeľňajších parlamentných volieb, v ktorých pravdepodobne získala rekordný počet hlasov.

Podľa predbežných výsledkov na druhom mieste skončila stredoľavicová Republikánska ľudová strana (CHP), ktorej dalo hlas 24 percent zúčastnených voličov. Za ňou nasleduje krajne pravicová Strana národného hnutia (MHP) so ziskom 13,4 percenta. Analytici pritom očakávajú, že náskok AKP sa bude s pribúdaním spočítaných hlasov znižovať, keďže prvé výsledky prichádzajú z menej rozvinutých východných častí Turecka, kde sa vládnuca strana teší vyššej podpore medzi obyvateľmi.

Erdoganova AKP potrebuje mať 550-člennom zhromaždení najmenej 330 poslancov, čo jej umožní pozmeniť ústavu aj bez podpory ostatných strán a nechať nové znenie schváliť občanmi v referende. Podrobnosti plánovanej reformy premiér zatiaľ nechce prezradiť, vo všeobecnosti sa však predpokladá, že by mohlo ísť o zavedenie prezidentského systému.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Recep Tayyip Erdogan
Firmy a inštitúcie OBSE Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe