Muža, ktorý chcel pomstiť karikatúry Mohameda, uznali vinným

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islam
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

CHICAGO 10. júna (WEBNOVINY) – Porota súdu v Chicagu uznala vo štvrtok Američana pakistanského pôvodu vinným z prípravy útoku na dánsky denník, ktorý zverejnil karikatúry proroka Mohameda. Súd však zbavil 50-ročného Tahawwura Hussaina Ranu obvinenia z účasti na teroristickom útoku v Mumbaji v roku 2008. Obvinenému hrozí 30 rokov väzenia za to, že pomáhal pakistanskej teroristickej skupine Laškar-i-Tajjiba plánovať útok proti dánskemu denníku Jyllands Posten. Obžalovaný sa chce odvolať.

Jyllands Posten zverejnil v roku 2005 karikatúry proroka Mohameda, čo vyvolalo pobúrenie celého moslimského sveta. Pripravovaný atentát na redakciu denníka sa neuskutočnil.

https://www.youtube.com/watch?v=1Wu5e50zrPA

Kurtovi Westergaardovi sa od zverejnenia jeho kresby Mohameda s turbanom v tvare bomby na hlave už niekoľkokrát vyhrážali smrťou. Dán je jedným z 12 karikaturistov, ktorých kresby proroka Mohameda zverejnili dánske noviny Jyllands Posten na sklonku roka 2005.

Na začiatku nasledujúceho roka o týchto kresbách informovali islamské médiá a správa vyvolala masové protesty v celom moslimskom svete. Demonštranti podpaľovali dánske diplomatické zastupiteľstvá vo svojich krajinách a bojkotovali výrobky z Kodane. V roku 2008, po neúspešnom útoku na jedného z autorov karikatúry, kresby publikovalo približne 20 dánskych novín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať