Orbán je presvedčený, že mediálny zákon je podobný iným v EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Orbán
Viktor Orbán Foto: SITA/AP

BRUSEL 6. januára (WEBNOVINY) – Pokiaľ Európska únia povie, že maďarský mediálny zákon treba zmeniť, vláda to bude akceptovať a riadiť sa tým. Vo štvrtok to na tlačovej konferencii povedal maďarský premiér Viktor Orbán. „Sme súčasťou EÚ, platia tam pravidlá hry,“ povedal Orbán zahraničným novinárom krátko po tom, čo krajina od Belgicka prevzala rotujúce predsedníctvo 27-členného bloku. Zopakoval však, že maďarský mediálny zákon je podobný legislatívam iných členských štátov únie, ako je Francúzsko, Nemecko či Holandsko. Zároveň vyjadril pochybnosti, že „niekto nájde v našom zákone niečo, čo nie je aj v mediálnych zákonoch iných krajín EÚ“.

Nuž, nezačali sme ideálne, priznáva Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán vo štvrtok priznal, že začiatok predsedníctva Európskej únie sa jeho krajine nepodaril podľa predstáv. Orbán sa tak vyjadril pri príležitosti oficiálneho prevzatia polročného predsedníctva únie z rúk Belgicka. Podľa jeho názoru však veľká kritika nového maďarského zákona o médiách nie je opodstatnená, keďže zákon považuje za bezproblémový. O to viac sa Orbánovi nepozdávajú vyjadrenia vplyvných členov únie – Francúzska a Nemecka, keďže k spornej norme sa podľa neho má právo vyjadrovať jedine Európska komisia (EK). Tá tak má učiniť po preštudovaní zákona, pričom viac by malo napovedať piatkové stretnutie maďarského premiéra s predsedom EK Josém Manuelom Barrosom.

„Prijali sme zákon, ktorý považujeme za úplne bezproblémový, no svet ho kritizuje. No áno, toto je zlý štart, kto by chcel takto začať?“ položil si Orbán rečnícku otázku na štvrtkovej tlačovej konferencii. „Považujem však za unáhlený a nie nevyhnutný spôsob, akým Francúzsko a Nemecko v tejto diskusii vystupujú. Nepamätám si, že by Maďarsko kritizovalo francúzsky mediálny zákon,“ povedal maďarský premiér, ktorý zároveň vyjadril vieru, že obe veľké krajiny svoju rétoriku postupne zmiernia.

Brusel si už brúsi zuby na Orbána. Do Bruselu príde v piatok

Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso v stredu potvrdil, že sloboda tlače je pre Európsku úniu „posvätnou a základnou hodnotou“. Barroso sa tak vyjadril v súvislosti s novým maďarským mediálnym zákonom, ktorý sa vstúpením do praxe dostal okamžite pod paľbu tvrdej kritiky zo zahraničia. Brusel už avizoval, že nebude váhať s potrestaním Budapešti v prípade dokázaného porušenia európskych noriem o slobode tlače. Podľa jej stanoviska nič na vecí nezmení ani fakt, že v rovnaký deň, ako začal platiť kontroverzný zákon, Maďarsko prevzalo predsedníctvo 27-členného bloku. Viac svetla do celej záležitosti má vniesť piatkové stretnutie Barrosa s maďarským premiérom Viktorom Orbánom v Bruseli.

Európska komisia v stredu taktiež potvrdila, že od Maďarov už dostala do angličtiny preloženú verziu kontroverzného zákona o médiách z dielne vládnej strany Fidesz. Podľa jej hovorcu Oliviera Baillyho sa však do piatku expertom EK nepodarí kompletne zanalyzovať 194-stranový dokument. Ten sa stal terčom kritiky aj vplyvných krajín únie. Napríklad Nemecko v stredu vyhlásilo, že Maďarsko nemá právo vyjadrovať postoj v mene celej EÚ k slobode prejavu v iných krajinách ako sú napríklad Ukrajina či Bielorusko. Maďarsko na tieto slová pôvodne reagovalo odmerane, no v stredu minister zahraničných vecí János Martonyi pripustil, že zmeny v zákone nie sú vylúčené.

Aj Dzurinda bude o kontroverznom zákone hovoriť. S Mártonyim

Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda bude o maďarskom mediálnom zákone hovoriť so svojím partnerom z Maďarska Jánosom Mártonyim na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti. „My sme sa s maďarskou stranou dohodli, že si odkazy nebudeme posielať cez médiá, ale minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda mieni túto otázku prekonzultovať so svojím maďarským partnerom už budúci týždeň v Budapešti na zasadnutí rady,“ vyhlásil pre agentúru SITA hovorca slovenského rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher.

V Maďarsku začal 1. januára platiť kontroverzný mediálny zákon, na základe ktorého vznikne napríklad nový Národný mediálny a komunikačný úrad obsadený prevažne členmi vládnej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána. Úrad bude dohliadať na všetky tlačové, elektronické a internetové médiá. Porušovateľom zákona bude hroziť pokuta do výšky 200 miliónov forintov (727 000 eur), čo môže byť pre niektoré médiá likvidačné. Týmto spôsobom sa má trestať „nevyvážené spravodajstvo“, čo však v zákone nie je presne definované. Úrad zároveň môže novinárov donútiť prezradiť ich zdroj informácií, ak pôjde o záležitosť týkajúcu sa národnej bezpečnosti.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe János MartónyiMikuláš DzurindaViktor Orbán