Osem Kadáffího vojenských veliteľov dezertovalo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Libya
Foto: SITA/AP

DUBAJ 30. mája (WEBNOVINY) – Osem vojenských veliteľov Muammara Kadáffího dezertovalo a v pondelok popoludní vystúpi pred médiá v Ríme, oznámil predstaviteľ líbyjských povstalcov agentúre AFP. „Osem vrchných veliteľov Kaddáfího armády vrátane štyroch generálov sa pripojilo k revolúcii,“ uviedol Mahmúd Šammám, hovorca Dočasnej národnej rady, ktorá riadi východnú Líbyu ovládanú povstalcami. „Velitelia sú momentálne v Ríme a popoludní budú počas tlačovej konferencie hovoriť s novinármi,“ povedal Šammám a dodal, že velitelia ušli cez Tunisko.

Juhoafrický prezident sa stretne s Kadáffím

Prezident Juhoafrickej republiky Jacob Zuma pricestoval v pondelok do Tripolisu na stretnutie s Muammarom Kaddáfím v čase, keď povstalci ukončujú krvavý konflikt s cieľom dostať líbyjského lídra z krajiny. Na vojenskom letisku Maatiga na predmestí hlavného mesta Zumu privítal líbyjský premiér Bagdádí Alí al-Mahmúdí. Zuma priletel do Tripolisu s vlastnou bezpečnostnou ochrankou vrátane 40 vojakov v plnej výzbroji.

Cieľom juhoafrického prezidenta v Líbyi je dosiahnuť okamžité prímerie medzi bojujúcimi stranami, posilniť humanitárnu pomoc a dať podnet na začatie potrebných reforiem na eliminovanie dôvodov konfliktu, ktorý vypukol v polovici februáru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jacob Zuma