Pád vrtuľníka v Afganistane neprežilo 31 Američanov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vrtulnik
Foto: SITA, AP

KÁBUL 6. augusta (WEBNOVINY) – Až 31 príslušníkov amerických špeciálnych jednotiek zahynulo po tom, ako sa ich vrtuľník zrútil na východe Afganistanu. V sobotu o tom informovala kancelária tamojšieho prezidenta Hámida Karzaja s tým, že pri piatkovej tragédii zomrelo aj sedem Afgancov. Pre príslušníkov medzinárodných jednotiek pôsobiacich v krajine ide o vôbec najsmrteľnejšiu nehodu od invázie do tejto nepokojnej ázijskej krajiny z roku 2001. Karzaj už americkému prezidentovi Barackovi Obamovi zaslal sústrastný telegram.

Podľa afganského ministerstva obrany patrili siedmi Afganci, ktorí pri incidente zomreli, takisto k špeciálnym armádnym jednotkám. Objavili sa však aj správy, že nešlo o členov bezpečnostných zložiek administratívy v Kábule, ale naopak o povstalcov.

K incidentu sa prihlásilo militantné hnutie Taliban, ktoré na helikoptéru vystrelilo raketu a americký stroj typu Chinook celkom zničilo. Vo vrtuľníku v tom čase sedeli vojaci, ktorí sa vracali na svoju základňu z bojovej operácie. Ich stroj havaroval vo východnej provincii Wardák juhozápadne od Kábulu. Oblasť je známa tým, že tam prebiehajú intenzívne boje medzi militantmi a zahraničnými spojencami.

V Afganistane v súčasnosti pôsobí asi 140 tisíc zahraničných vojakov, z nich asi 100 tisíc tam vyslali Spojené štáty. Časť spojencov sa už začala z krajiny sťahovať, pričom tento proces by sa mal zavŕšiť do konca roku 2014. Taliban ale v poslednom čase stupňuje svoje útoky. V uplynulých dňoch a týždňoch sa mu podarilo zavraždiť viacerých kľúčových ľudí okolo premiéra Karzaja vrátane jeho brata alebo starostu Kandaháru.

Prehľad najsmrteľnejších leteckých nehôd spojencov

5. august, 2011

Vrtuľník typu CH-47 Chinook sa zrútil vo východnej provincii Wardák. Pri nehode zahynulo 31 Američanov a 7 Afgancov.

21. september, 2010

Americký vrtuľník typu Blackhawk sa zrútil v južnej provincii Zábul. Zahynulo 9 vojakov.

30. marec, 2007

Vrtuľník typu Chinook sa zrútil v provincii Helmand po tom, ako na neho ozbrojenci začali strieľať. O život prišlo 5 Američanov, 1 Brit a 1 Kanaďan.

18. február, 2007

Chinook prevážajúci 22 amerických vojakov sa zrútil v provincii Zábul. Zahynulo 8 Američanov, ďalších 14 utrpelo zranenia.

2. september, 2006

Britské lietadlo typu Nimrod sa zrútilo neďaleko Kandaháru, zahynulo 14 vojakov.

5. máj, 2006

Americký Chinook sa zrútil počas pokusu o nočné pristátie na vrchu menšej hory v provincii Kunar. Zahynulo 10 Američanov.

16. august, 2005

Španielsky vrtuľník sa zrútil neďaleko mesta Herát. Zahynulo 17 španielskych vojakov.

21. december, 2002

Nemecká vojenská helikoptéra sa zrútila v Kábule. Zahynulo 7 nemeckých vojakov.

4. marec, 2002

Americký Chinook zostrelili na východe Afganistanu. Zahynulo 7 Američanov.

https://www.youtube.com/watch?v=57cstztCsoo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať