PAKISTAN: Zavraždeného guvernéra pochovali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pakistan, pohreb
Foto: SITA/AP

ISLAMABAD/LAHORE 5. januára (WEBNOVINY) – Tisíce ľudí sa za sprísnených bezpečnostných opatrení zišli v stredu na pohrebe guvernéra provincie Pandžáb, ktorého v utorok zastrelil príslušník jeho vlastnej ochranky. Svoj čin odôvodnil nesúhlasom s guvernérovým bojom proti zákonu trestajúceho urážku islamu smrťou.

Šesťdesiatšesťročný guvernér provincie Pandžáb Salman Tasír bol významným členom vládnej strany a v krajine sužovanej islamským fanatizmom ho považovali za umierneného politika. Jeho vražda ešte väčšmi zvýšila neistotu v krajine, kde sa vláda ocitla na hrane kolapsu a boj islamských militantov stále silnie.

Pakistanský premiér Júsuf Réza Gilání a ďalší vysokopostavení predstavitelia strany sa pridali k asi 6 tisícom smútiacich na smútočnom obrade v guvernérovom oficiálnom sídle v meste Lahore na východe Pakistanu.

Salman Tasír bol blízkym spojencom prezidenta Asifa Alího Zardárího podporovaného Spojenými štátmi americkými a najvyšším politickým činiteľom zavraždeným od atentátu na premiérku Benazír Bhuttovú spred troch rokov. Jeho smrť poukazuje na rastúce nebezpečenstvo, ktoré v Pakistane hrozí tým, ktorí sa odvážia vzdorovať islamským extrémistom. Chusró Parvíz, predstaviteľ mesta Lahore, uviedol, že úrady v uliciach počas pohrebu rozmiestnili zvýšené množstvo príslušníkov polície.

Okolie sídla zavraždeného guvernéra sa v posledných týždňoch stalo miestom pouličných protestov proti Tasírovým výzvam na zrušenie zákonov o bohorúhačstve, podľa ktorých každému, koho usvedčia z urážky islamu, hrozí trest smrti. Rozhnevaným demonštrantom sa nepáčila ani guvernérova podpora kresťanky Aasie Bibiovej odsúdenej na trest smrti pre údajnú urážku proroka Mohameda.

Tasíra strelil do chrbta jeho ochrankár v hlavnom meste Islamabad, keď kráčal z reštaurácie do svojho auta. Predstaviteľ spravodajskej služby, ktorý muža vypočúval, povedal, že 26-ročný príslušník špeciálneho komanda Mumtaz Kadrí svoj útok začal plánovať v čase, keď sa dozvedel, že bude v ochranke guvernéra, teda asi štyri dni pred atentátom. Polícia vyšetruje, či mu pri atentáte niekto pomáhal. Kadrí vyhlásil, že je hrdý na to, že bohorúhača zabil.

Vývoj bohorúhačského práva v Pakistane

Umierneného pakistanského politika Salmana Tasíra v utorok zavraždil jeho vlastný osobný strážca. Podľa všetkého je motívom vraždy Tasírova dlhoročná snaha o zreformovanie prísnych pakistanských zákonov trestajúcich bohorúhačstvo. Prinášame stručnú históriu tejto kontroverznej normy.

1927

Britskí koloniálni vládcovia pôsobiaci v dnešnej Indii a Pakistane uzákonili normu, podľa ktorej je trestný „akýkoľvek čin namierený na urážanie náboženstva alebo akejkoľvek triedy na základe viery“. Zákon sa pritom netýkal len islamu, ale náboženstiev ako takých.

1947

Platnosť zákona trvala aj po tom, ako Pakistan v roku 1947 získal nezávislosť za vlády umierneného vodcu Muhammada Alího Džinnáha.

1977

Neskorší pakistanský armádny vodca Muhammad Zía al-Hak, ktorý krajine vládol 11 rokov od roku 1977, zákon o bohorúhačstve ešte sprísnil. Za znesväcovanie Koránu zaviedol doživotný trest odňatia slobody.

1984

Nasledovníkom menšinovej sekty Ahmadov, ktorí veria, že Ahmad bol prorokom, zakázali, aby sa označovali za moslimov. V prípade porušenia normy im hrozili tri roky za mrežami.

1986

Bol zavedený trest smrti pre každého, kto uráža islam.

2010

Pakistanskú kresťanku Aasiu Bibiovú odsúdili na trest obesením za urážanie proroka Mohammeda. Ak by úrady trest vykonali, išlo by o prvú obeť bohorúhačského zákona v krajine.

2011

Zavraždili umierneného guvernéra provincie Pandžáb Salmana Tasíra bojujúceho za zreformovanie bohorúhačského práva. Tasír sa v minulosti Bibiovej zastal, čo mohlo byť zároveň motívom jeho vraždy.

Guvernéra zastrelil člen jeho ochranky

Guvernéra významnej pakistanskej provincie Pandžáb zastrelil v utorok v pakistanskom hlavnom meste príslušník jeho vlastnej ochranky, informovala tamojšia polícia. Ako jej predstaviteľ Mohammad Iftichár povedal, Salmana Tasíra zastrelil jeden z jeho elitných telesných strážcov. Keď potom ostatní príslušníci bezpečnosti opätovali streľbu, ďalší piati ľudia utrpeli zranenia. Smrť guvernéra pre tlačovú agentúru AFP potvrdil iný predstaviteľ polície Liakuat Alí Niází. Tasír svojim zranenia podľahol po prevezení do nemocnice. Samotný útok sa odohral na tržnici neďaleko jeho domu v Islamabade. Tasír bol vysokopostaveným členom vládnucej strany, ktorý nedávno vystúpil proti pakistanskému zákonu týkajúcemu sa rúhania.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Júsuf Réza GiláníSalman Tasír