Pálenie Koránu je zámienkou pre terorizmus

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obama
Barack Obama Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

GAINESVILLE 9. septembra (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama vo štvrtok varoval pred plánmi floridskej cirkvi spáliť Korán na výročie útokov na Spojené štáty z 11. septembra, ktoré padne tento rok na sobotu. Podľa neho by takýto krok len posilnil militantov, ktorí by ho mohli využiť v rámci svojej propagandy, uviedol Obama v prvej reakcii na plány pastora Terryho Jonesa. Toto môže byť vynikajúca zámienka pre nábory al-Kájdy, povedal americký prezident pre televíziu ABC.

Plány radikálneho pastora vyvolali veľké znepokojenie v západnom i moslimskom svete. Odsúdili ich mnohí americkí predstavitelia vrátane, generála Davida Petraeusa, ktorý velí zahraničným silám v Afganistane, prezidenti moslimských krajín, vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, nemecká kancelárka Angela Merkelová či Vatikánska rada pre dialóg medzi vierovyznaniami. Proti páleniu je dokonca aj Kurt Westergaard, ktorý rozhneval moslimov karikatúrami proroka Mohameda. Ako uviedol, odporcovia islamu by tým zašli priďaleko. Proti plánovanému kroku sa už konali protesty v Afganistane a Indonézii.

Proti plánu pastora však bude len ťažké zakročiť. Kryje ho totiž prvý dodatok americkej ústavy chrániaci slobodu slova rovnakým spôsobom, ako dovoľuje Ku Klux Klanu páliť kríže či demonštrantom páliť americkú zástavu.

Terry Jones, pastor floridskej cirkvi Dove World Outreach Center, chce pri príležitosti výročia útokov na Spojené štáty 11. septembra spáliť výtlačky moslimskej svätej knihy Korán. „Musíme vyslať jasný signál radikálnemu islamu„, vyhlásil pastor. Jones je autorom knihy Islam pochádza od diabla (Islam is of the Devil).

SITA/AFP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováBarack ObamaCatherine AshtonováPan Ki-munTerry Jones