Palestína požiada o plné členstvo, USA ho chce zamietnuť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Palestina
Foto: SITA, AP

NEW YORK 23. septembra (WEBNOVINY) – Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok oficiálne požiada OSN o udelenie štatútu riadneho člena, čo by znamenalo uznanie nezávislosti Palestíny v hraniciach spred vojny z roku 1967.

Palestínsky vyjednávač Nábil Šáát potvrdil, že Abbbás najprv dá Bezpečnostnej rade „istý čas“ pred tým, ako sa obráti na Valné zhromaždenie.

To by v prípade neúspechu v BR OSN mohol požiadať aspoň o zmenu štatútu z pozorovateľskej na nečlenskú krajinu OSN.

Palestína potrebuje hlas od minimálne deviatich spomedzi 15 aktuálnych členov BR OSN. Návrh však nesmie vetovať žiadny zo stálych členov výkonného orgánu OSN. Práve to je kameň úrazu, keďže USA už jasne potvrdili, že právo veta využijú.

Palestína sa tak 194. členským štátom OSN s najväčšou pravdepodobnosťou nestane aj napriek tomu, že krajiny ako Čína, Rusko, Brazília, Južná Afrika či Španielsko jej vyjadrili podporu.

Návrh Sarkozyho zvýšiť Palestíne štatút v OSN nie je dobrý

Izrael v piatok odmietol návrh francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho zvýšiť status Palestíny v OSN z pozorovateľa na nečlenský štát organizácie, uviedol hovorca izraelského ministerstva zahraničia. „Na prvý pohľad to vyzerá ako dobrá myšlienka, no v skutočnosti nič nedosiahnete, ak dáte Palestínčanom štát, akokoľvek ho nazvete, ktorý nevzíde z dohody s Izraelom,“ povedal Jigal Palmor pre agentúru AFP.

Palestínčania predložia v piatok formálnu žiadosť o členstvo Palestíny ako plnoprávneho člena OSN generálnemu tajomníkovi Panovi Ki-munovi, čo vyvolalo nesúhlasné stanovisko Izraela aj USA. Prezident Sarkozy v stredu navrhol kompromis, keď vyzval OSN prijať Palestínu za nečlena organizácie, čím by sa zvýšil jej štatút pozorovateľa bez udelenia plnoprávneho členstvo. „Udelenie Palestíne statusu nečlena sa rovná jej uznaniu za štát,“ povedal Palmor. „V takomto prípade sa nemôžeme tváriť, že Izrael neexistuje.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mahmúd Abbás