Pápež sa naposledy rozlúčil s veriacimi, aj so Slovákmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ivan Gašparovič sa rozlúčil s pápežom
Odstupujúci pápež Benedikt XVI. (vľavo vo vozidle) a slovenskí veriaci (vpravo) počas poslednej generálnej audiencie pápeža na Námestí sv. Petra vo Vatikáne za účasti prezidenta SR. Vatikán, 27. február 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

RÍM 27. februára (WEBNOVINY) – Benedikt XVI., ktorý sa stal prvým dobrovoľne odstupujúcim pápežom v modernej histórii katolíckej cirkvi, sa v stredu rozlúčil s veriacimi.

Cez preplnené Námestie sv. Petra prešiel na svojom papamobile. Dojímavý moment nastal vo chvíli, keď papamobil zastal a pápež požehnal malému dieťaťu.

Rodák z Bavorska zopakoval v takmer 20-minútovom prejave dôvody svojej rezignácie a poďakoval sa veriacim. Jeho slová si prišlo vypočuť najmenej 100-tisíc ľudí z celého sveta. V dave bolo možné vidieť vlajky Indie, Argentíny, Nemecka, ale aj Slovenska.

Osemdesiatpäťročný Joseph Ratzinger načrtol analógiu medzi jeho vládnutím a zázrakom, o ktorom sa hovorí v Biblii, keď Ježiš upokojil vody pri plavbe so svojím žiakom a Sv. Petrom.

„Boh nám dal dni plné Slnka a jemného vánku, počas ktorých sa dobre chytajú ryby. Boli však aj momenty, keď prišli búrky a víchrice,“ priznal „Boží rotvajler,“ ako prezývali Ratzingera na začiatku jeho pontifikátu.

Obrazom: Pápež Benedikt XVI. sa rozlúčil s veriacimi

Veriaci sa lúčia so Svätým Otcom vo Vatikáne
Kardinál Gabriel Zubeir Wako, v strede, a ďalší kardinál. Foto: SITA/AP

Veriaci sa lúčia so Svätým Otcom vo Vatikáne
Mníšky čakajú na poslednú generálnu audienciu pápeža Benedikta XVI. pred jeho odchodom z úradu. Foto: SITA/AP
Veriaci sa lúčia so Svätým Otcom vo Vatikáne
Rozlúčku s pápežom Benediktom XVI. si nenechali ujsť ani veriace z Indie alebo Argentíny. Foto: SITA/AP
Veriaci sa lúčia so Svätým Otcom vo Vatikáne
Kardinál Reinhard Marx pred poslednou generálnou audienciou pápeža Benedikta XVI. na Návestí sv. Petra vo Vatikáne. Foto: SITA/AP
Veriaci sa lúčia so Svätým Otcom vo Vatikáne
Pápež Benedikt XVI. prichádza na poslednú generálnu audienciu na Námestie sv. Petra vo Vatikáne. Foto: SITA/AP

Posledná audiencia pápeža Benedikta XVI.
Foto: SITA/AP

Svoje rozhodnutie odísť k 1. marcu z čela rímskokatolíckej cirkvi zdôvodnil pokročilým vekom, ktorý mu podľa jeho slov neumožňuje pokračovať v plnení jeho povinností.

„Plne si uvedomujem váhu tohto kroku, ale beriem ho s hlbokým pokojom duše. Budem naďalej sprevádzať cirkev vo svojich modlitbách a myšlienkach,“ vysvetlil pápež Benedikt XVI. preplnenému vatikánskemu námestiu.

„Vedel som, že Boh je na tej lodi a vždy som mal na pamäti, že táto loď nie je moja, nie je naša, ale patrí jemu. A on ju nenechá potopiť,“ upokojil veriacich.

Za 2000 rokov došlo k nanajvýš piatim pápežským abdikáciám, avšak mnohých iných zvrhli alebo vyhnali do exilu. Ratzinger si po štvrtku ponechá svoj titul Jeho svätosť a bude „emeritným pápežom“.

Do Vatikánu pricestoval aj prezident SR Ivan Gašparovič, aby sa stretol s pápežom Benediktom XVI. Gašparovič sa zúčastnil Národnej púti do Ríma, ktorú organizuje Konferencia biskupov Slovenska pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie.

Spolu so slovenskými pútnikmi a biskupmi pozdravil pápeža Benedikta XVI. na generálnej audiencii na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Po skončení audiencie sa prezident stretne s pápežom Benediktom XVI. a popoludní sa zúčastní aj na slávnostnej bohoslužbe v Bazilike sv. Petra.

Obrazom: Rozlúčka s pápežom objektívom slovenského fotoreportéra

Ivan Gašparovič sa rozlúčil s pápežom
Odstupujúci pápež Benedikt XVI. (vľavo vo vozidle) a slovenskí veriaci (vpravo) počas poslednej generálnej audiencie pápeža na Námestí sv. Petra vo Vatikáne za účasti prezidenta SR. Vatikán, 27. február 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ivan Gašparovič sa rozlúčil s pápežom
Prezident SR Ivan Gašparovič (v prvom rade druhý sprava) a odstupujúci pápež Benedikt XVI. (vľavo) počas poslednej generálnej audiencie pápeža na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Vatikán, 27. február 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Veriaci sa rozlúčili s pápežom
Pútnici počas poslednej generálnej audiencie Svätého Otca Benedikta XVI. na námestí Sv. Petra vo Vatikáne. Vatikán, 27. február 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Veriaci sa rozlúčili s pápežom
Svätý Otec Benedikt XVI. (vľavo hore) počas svojej poslednej generálnej audiencie na námestí Sv. Petra vo Vatikáne. Vatikán, 27. február 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Veriaci sa rozlúčili s pápežom
Svätý Otec Benedikt XVI. (uprostred) počas svojej poslednej generálnej audiencie na námestí Sv. Petra vo Vatikáne. Vatikán, 27. február 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Posledná audiencia pápeža Benedikta XVI.
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Benedikt XVI. ešte v pondelok oznámil zmenu cirkevných nariadení týkajúcich sa zboru kardinálov, ktorí zvolia jeho nástupcu. Po starom sa takzvané konkláve schádzalo najskôr 15 dní po oficiálnom odstúpení hlavy rímskokatolíckej cirkvi, po novom sa tak však môže stať aj skôr.

Kardináli tak môžu zvoliť nového pápeža skôr ako 15. marca, čo bol oficiálne stanovený termín, ktorý bol vzhľadom na blížiace sa veľkonočné sviatky označovaný za príliš neskorý. Za najväčších favoritov sa považujú ghanský kardinál Peter Turkson, brazílsky kardinál Odilo Scherer či Nigérijčan Francis Arinze.

Posledná audiencia pápeža Benedikta XVI.
Foto: SITA/AP

Pápežov posledný deň v úrade

Vo štvrtok o 11:00 h sa Benedikt XVI. rozlúči s tými kardinálmi, ktorí budú v tom čase v Ríme. O 16:55 h odíde z Námestia sv. Damaza na vatikánsky heliport, kde sa s ním rozlúči kardinál dekan. O dvadsať minút neskôr sa predpokladá prílet do Castel Gandolfa, kde ho privíta kardinál Giuseppe Bertello, prezident Governatorátu mestského štátu Vatikán spolu s biskupom Albana, starostom mestečka a miestnym farárom.

O 17.30 h Benedikt XVI. vykoná posledný verejný akt, keď z balkóna apoštolského paláca pozdraví prítomných na námestí. O 20:00 h, keď nastane Sede vacante, švajčiarska garda skončí svoju službu v Apoštolskom paláci v Castel Gandolfe.

Benedikt XVI. po odstúpení z úradu bude nosiť jednoduchú bielu reverendu, ale nebude nosiť červené topánky, ale zrejme hnedý pár topánok, ktorý dostal vlani ako dar v mexickom Leone. Benedikt XVI. bude nosiť naďalej prsteň, nie však „prsteň rybára“, teda pečatný prsteň Svätého Otca – ten bude rozlomený, ako to predpokladá príslušná apoštolská konštitúcia.

V piatok 1. marca – teda prvý deň obdobia sede vacante – dekan kardinálskeho zboru zvolá všetkých kardinálov k spoločným poradám pred chystaným konkláve – tzv. generálnym kongregáciám. Tie môžu začať od pondelka 4. marca, informoval ďalej P. Lombadi. Kongregácie sa uskutočnia v novej synodálnej aule a sami kardináli stanovia ich počet.

Zdroj: TK KBS

Odporúčame:

Pápeži sa svojich kresiel vzdávali aj v minulosti ———> Viac TU

Pápež Benedikt XVI. dá veriacim posledné zbohom ———> Viac TU

S pápežom sa rozlúči aj prezident Ivan Gašparovič ———> Viac TU

Pozrite si najkrajšie momenty z rozlúčky s pápežom ———> Viac TU

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Benedikt XVI.Ivan GašparovičPápež Benedikt XVI.