Pápež chce otvoriť novú kapitolu v integrácii Rómov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Benedikt XVI.
Benedikt XVI. Foto: SITA/AP

VATIKÁN 11. júna (WEBNOVINY) – Pápež Benedikt XVI. sa v sobotu vo Vatikáne stretol s dvoma tisíckami európskych Rómov, ktorých vyzval na otvorenie novej kapitoly v dejinách prostredníctvom integrácie. Počas emotívnej audiencie, ktorej súčasťou bolo netradičné hudobné a tanečné vystúpenie, okrem iného poukázal na „bolestnú“ minulosť rómskych kočovníkov a pretrvávajúce problémy vo vzťahoch s ostatnými národnosťami. Podľa Benedikta sa rómska komunita celé stáročia stretáva s prejavmi netolerancie, jej kultúra však pritom obohatila Európu.

„Vaše dejiny sú zložité a občas bolestné. Ste národom, ktorý v minulých storočiach nemal nacionalistické ideológie, nechcel dobývať územia alebo vládnuť iným národom,“ konštatoval pápež vo svojom príhovore. „Zostali ste bez vlasti a teoreticky považujete za svoj domov celý kontinent. Stále však pretrvávajú znepokojujúce problémy ako sú často zložité vzťahy so spoločnosťou, v ktorej žijete,“ povedal Benedikt. Rómovia a ostatní Európania teraz podľa neho môžu „napísať novú stránku“ spoločných dejín, pričom za základy integrácie označil dôstojnú prácu a vzdelávanie rómskych detí.

Sobotňajšia audiencia sa konala pri príležitosti 150. výročia narodenia Ceferina Giméneza Mallu, španielskeho katolíka rómskej národnosti, ktorého Benediktov predchodca Ján Pavol II. v roku 1997 blahorečil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Benedikt XVI.Ján Pavol II.Pápež Benedikt XVI.