Pápež si v Nemecku udobroval moslimov, vyzval na spoluprácu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pápež Bededikt XVI.
Pápež Benedikt XVI. žehná na Olympijskom štadióne v Berlíne. Berlín 22. septembra Foto: SITA/AP

BERLÍN 23. septembra (WEBNOVINY) – Pápež Benedikt XVI. sa počas druhého dňa návštevy rodného Nemecka stretol s lídrami miestnych moslimov. Urobil tak potom, ako vo štvrtok rokoval aj s nemeckou židovskou komunitou. V piatok má na pláne aj schôdzku s protestantmi v meste Erfurt, ktorá bude súčasťou jeho snáh o zjednotenie kresťanov a pokračovanie v politike ekumenizmu jeho predchodcu Jána Pavla II.

Súčasná hlava katolíckej cirkvi má s moslimami od začiatku pomerne komplikované vzťahy. V roku 2006 krátko po nastúpení do najvyššieho úradu počas prednášky v nemeckom Regensburgu nepriamo naznačil spojitosť medzi násilím a islamom. Prejav vyvolal v moslimskom svete násilné protesty.

Pápež tentoraz zvolil zmierlivý tón a vyzval na „plodnú spoluprácu“ medzi kresťanmi a moslimami. „My veriaci môžeme zvláštnym spôsobom prispieť k budovaniu lepšieho sveta,“ vyhlásil 84-ročný pontif pred zástupcami silnej 4-miliónovej nemeckej moslimskej komunity. Hlava katolíckej cirkvi zároveň naznačila spojitosti medzi oboma vierami – má nimi byť najmä „ochrana rodiny“ a „úcta k životu“.

Benediktova návšteva je sprevádzaná aj početnými protestmi najmä zo strany aktivistov na ochranu práv sexuálnych menšín. Vo štvrtok vystúpil aj v Bundestagu, jeho prejav však viacerí opoziční politici bojkotovali. Pápež svoju cestu po krajine ukončí v nedeľu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Benedikt XVI.Pápež Benedikt XVI.