Pápežovi už zagratuloval Rompuy, Cameron aj šéf OSN

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pápež František
Nový pápež František počas svojho prvého vystúpenie zdraví ľudí. Foto: SITA/AP

BRUSEL 13. marca (WEBNOVINY) – Novému pápežovi Františkovi I. zagratulovali k zvoleniu už aj lídri Európskej únie vrátane predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya a šéfa Európskej komisie Josého Manuela Barrosa.

Obaja štátnici dúfajú, že Františkov pontifikát sa ponesie v duchu „propagovania základných hodnôt mieru, solidarity a ľudskej dôstojnosti,“ uvádza sa v ich spoločnom stanovisku. Ku gratuláciám sa pridal aj britský premiér David Cameron, podľa ktorého ide o „významný deň pre 1,2 miliardy katolíkov na celom svete“.

Podľa šéfa Organizácie Spojených národov Pana Ki-muna by zase nová hlava katolíckej cirkvi mala predovšetkým rozvíjať „medzináboženský dialóg“.

Bývalého argentínskeho kardinála Maria Bergoglia zvolili za hlavu katolíckej cirkvi 115 účastníci konkláve, ktorí sa v stredu zhromaždili vo vatikánskej Sixtínskej kaplnke. O úspešnej voľbe informovali prostredníctvom nabielo zafarbeného dymu vypusteného z provizórneho komína.

František I. už predstúpil aj pred veriacich zhromaždených na Námestí svätého Petra, krátko sa im z balkóna tamojšej baziliky prihovoril a spoločne sa s nimi pomodlil.

Ide o prvého pápeža pochádzajúceho z Latinskej Ameriky.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David CameronPápež František