Pentagon otvorí ženám dvere na vojnové polia, pribudnú posty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojačka armáda
Ženám sa otvárajú brány na vojnové polia. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 24. januára (WEBNOVINY) – Minister obrany Spojených štátov Leon Panetta sa rozhodol zrušiť doterajší predpis, ktorý zakazoval nasadzovanie amerických vojačiek priamo do bojových operácií.

Novinárov o tom v stredu informovali nemenovaní predstavitelia rezortu, podľa ktorých by mal Panetta zmenu politiky oficiálne oznámiť už vo štvrtok, a to spoločne s náčelníkom generálneho štábu americkej armády Martinom Dempseym.

V prípade, že sa tak naozaj stane, pôjde o prelomový krok otvárajúci ženám v armáde státisíce nových postov. Podľa citovanej e-mailovej správy Panetta rozhodnutie vydal na základe odporúčania generála Dempseyho.

Pentagon vo svojej aktuálnej štatistike uvádza, že medzi aktívnymi príslušníkmi armády je približne 204-tisíc žien, čo je asi 14,5 percenta z celkového počtu. Niektorým z vojačiek pritom prekáža skutočnosť, že nadriadení im bránia v priamej účasti na bojových operáciách, hoci v uplynulých rokoch sa ženy zapájali do bojov v Iraku i Afganistane.

Panettovo rozhodnutie by sa malo týkať najmä pozemných síl, keďže v letectve a námorníctve väčšinu obmedzení zrušili už dávnejšie a ženy dnes môžu lietať s bojovými lietadlami či odpaľovať zbrane z plavidiel. Od roku 2010 námorné sily taktiež umožňujú ženám slúžiť na ponorkách. V prípade pechoty a špeciálnych zložiek však niektorí vysokí dôstojníci upozorňujú, že uchádzači musia prekonať náročné fyzické testy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Leon Panetta