Po anulovaných voľbách narastá v Južnom Osetsku napätie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Protesty v Cchinvali na podporu Ally Džiojevovej vypukli v utorok po verdikte najvyššieho súdu, ktorý prezidentské voľby anuloval. Foto: SITA/AP

CCHINVALI 30. novembra (WEBNOVINY) – Odštiepenecký región Gruzínska Južné Osetsko sa od utorka zmieta v politickej kríze potom, ako sa Alla Džiojevová vyhlásila za víťazku prezidentských volieb napriek tomu, že ich najvyšší súd anuloval, pretože sa počas nich „vyskytli viaceré porušenia zákona“.

Víťazstvo Džiojevovej nad kandidátom Kremľa a lídrom Južného Osetska Anatolija Bibilova šokoval pozorovateľov ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva, čo vyvolalo okamžitú reakciu najvyššieho súdu, ktorý voľby označil za neprávoplatné.

Džiojevová postavila svoju kandidatúru na boji proti korupcii a obvinila lídrov gruzínskeho odštiepeneckého regiónu zo zlého spravovania prostriedkov, ktoré Južné Osetsko dostáva od Ruska od rusko-gruzínskej vojny z roku 2008.

Moskva uznala nezávislosť Južného Osetska a ďalšieho gruzínskeho odštiepeneckého regiónu Abcházska krátko po vypuknutí rusko-gruzínskeho konfliktu, napriek tomu ostatné svetové mocnosti oba regióny považujú za integrálnu súčasť Gruzínska.

V prvom formálnom stanovisku po anulovaných voľbách ruské ministerstvo zahraničia vyzvalo všetky politické strany regiónu, aby rešpektovali rozhodnutie súdu.

Džiojevová však odmietla akceptovať anulovanie volieb a vyhlásila, že vytvorí svoju vlastnú „radu štátu“, ktorá bude fungovať dovtedy, kým sa nevzniknú všetky legitímne štátne úrady.

Trváme na tom, že nik nás nesmie zbaviť našich ústavných práv,“ povedala pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy. „Vyhlásenie súdu je v protiklade so závermi pozorovateľov, ktorí uviedli, že voľby sa uskutočnili bez porušenia zákona,“ povedala Džiojevová, ktorá vo voľbách získala 56,7 percenta hlasov.

Najvyšší súd vyhlásil nové voľby na 25. marca.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alla Džiojevová