Podľa kráľa Alberta II. belgická kríza ohrozuje EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Belgický kráľ Albert II. Foto: SITA/AP

BRUSEL 20. júla (WEBNOVINY) – Belgický kráľ Albert II. varoval v stredu, že dlhotrvajúca politická kríza v krajine už ohrozuje rozvoj európskej integrácie. „Naša dnešná situácia je dôvodom na obavy našich partnerov a mohla by zničiť našu pozíciu v Európe a dokonca rozvoj európskej integrácie podkopávanej populizmom a euroskepticizmom,“ povedal Albert II. v televíznom príhovore. Albert II. v poslednom čase čoraz častejšie vyzýva tamojších politikov, aby nepoľavovali v úsilí o vyriešenie politickej krízy, ktorá v krajine trvá už vyše roka.

Belgicko už od minuloročných volieb vedie dočasná vláda na čele s Yvom Letermom. Práve jeho vláda padla po tom, ako z päťčlennej koalície vystúpila kľúčová politická strana Open – Flámski liberálni demokrati (Open-VLD).

Odchodom z vlády protestovala proti tomu, že sa belgické valónske a flámske strany nedokázali dohodnúť na novom prerozdelení právomocí na predmestiach Bruselu. Doterajšie rokovania medzi stranami zastupujúcimi holandsky hovoriacich Flámov a frankofónnych Valónov boli bezúspešné a krajina sa v dôsledku politickej krízy stala držiteľom svetového rekordu v dĺžke času bez riadnej vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Albert II.Belgický kráľ Albert II.