Podľa Moskvy je najväčšou hrozbou NATO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Medvedev

MOSKVA 5. februára (WEBNOVINY) – Ruský prezident Dmitrij Medvedev v piatok podpísal novú ruskú vojenskú doktrínu, ktorá označuje rozširovanie Severoatlantickej aliancie (NATO) za najväčšiu vonkajšiu hrozbu pre bezpečnosť krajiny. Dokument, ktorý Kremeľ zverejnil na svojej internetovej stránke, poukazuje na fakt, že NATO sa „snaží globalizovať svoju činnosť s cieľom porušovať medzinárodné právo“. Moskva totiž vníma, že aliancia sa prostredníctvom svojho rozširovania „snaží posúvať svoju armádnu infraštruktúru stále bližšie k ruským hraniciam“. Rusko za veľkú hrozbu taktiež považuje rozmiestňovanie rakiet na území bývalých krajín Sovietskeho zväzu.

Vzťahy medzi Ruskom a NATO sú dlhodobo chladné aj napriek nedávnemu obnoveniu oficiálnych kontaktom. Moskve sa totiž nepáči rozširovanie aliancie o krajiny v bezprostrednej blízkosti jej hraníc vrátane Ukrajiny či Gruzínska. S pobúrením reagovala aj na pôvodné plány USA rozmiestniť v strednej Európe časti protiraketového štítu, ktoré sa nakoniec vďaka zmene v Bielom dome nezrealizovali. No Washington na svoje plány so strednou a východnou Európou nerezignoval, čo dokazujú aj nedávne správy z Rumunska, kde USA rozmiestnia svoje strely.

Nová ruská doktrína platná na najbližších desať rokov taktiež umožňuje armáde použiť jadrové zbrane proti potenciálnym agresorom, čím Moskva reaguje na nové hrozby vo svete. Rusi chcú taktiež do roku 2020 zefektívniť činnosť armády a zároveň ju zmodernizovať. Tomu má napomôcť zvýšenie rozpočtu pre armádu o 50 percent v priebehu najbližších troch rokov.

SITA/AFP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij Medvedev
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy