Podľa pápeža sú kondómy v niektorých prípadoch v poriadku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Papez
Foto: SITA

VATIKÁN/BERLÍN 21. novembra (WEBNOVINY) – Pápež Benedikt XVI. v rozpore s doterajších učením cirkvi, ktoré kondómy ostro odsudzovalo, vyhlásil, že použitie kondómu je v niektorých prípadoch v poriadku. Ako príklad spomenul mužských prostitútov, ktorí môžu takýmto spôsobom zabrániť prenosu pohlavných chorôb. V takýchto prípadoch ide podľa neho o „prvý krok na ceste k inému, ľudskejšiemu poňatiu sexuality“.

Toto prelomové pápežove vyhlásenie odznelo v jeho rozhovore s nemeckým novinárom Peterom Seewaldom, ktoré v utorok vyjde knižne pod titulom „Svetlo sveta: Pápež, Cirkev a znamenia doby“. Pápež týmto vyhlásením reagoval na Seewaldovu otázku, či stále trvá na svojom vyjadrení z roku 2009, kedy počas návštevy Afriky povedal, že používanie kondómu problém AIDS iba zhoršuje. Novinár sa pápeža priamo spýtal, či toto svoje vyjadrenie nepovažuje za „šialenstvo“.

Pápež teraz vôbec po prvýkrát pripustil, že používanie kondómov je „v niektorých prípadoch opodstatnené“, naďalej je však presvedčený, že samotné používanie kondómov problém AIDS nevyrieši. „Keď sa bude spoločnosť viazať na používanie kondómov, sexualita sa stane banálnou záležitosťou. A to je dôvod, prečo mnoho ľudí už v sexualite nevidí odraz lásky, ale istý druh závislosti,“ hovorí Benedikt XVI.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benedikt XVI.Pápež Benedikt XVI.