Podnikateľ vydaný Rusku z Česka je podľa novinára v ohrození

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Michail Chodorkovský
Demonštrácia pred moskovským súdom 24. mája 2011 na podporu Michaila Chodorkovského. Foto: SITA/AP

PRAHA 28. mája (WEBNOVINY) – Vydaniu podnikateľa Alexeja Torubarova do jeho domovského Ruska sa nepodarilo zabrániť českým súdom ani vláde na čele s ministrom zahraničia Karlom Schwarzenbergom a jeho život je preto v súčasnosti vo vážnom ohrození.

Myslí si to rešpektovaný ruský novinár Grigorij Pasko, ktorý prípad podrobne sleduje. Pasko v minulosti písal aj o podobných kauzách a Torubarovov prípad prirovnáva k odsúdeniu bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského.

„Do Ruska nie je možné ľudí vydávať, kým sa tam neobjaví nezávislý súd a vyšetrovatelia. Ani jedno, ani druhé v mojej krajine zatiaľ nie je,“ kritizuje Pasko v rozhovore pre denník Lidové noviny postup českých úradov.

„Vydaním do Ruska tohto človeka cielene odsudzujete k bezpráviu,“ dodáva novinár, ktorého organizácia Amnesty International zaradila na zoznam „väzňov svedomia“. Pasko pritom v minulosti sám strávil vo väzení štyri roky, proces s ním však ľudskoprávne organizácie vrátane Reportérov bez hraníc označili za politický.

Torubarov odletel z Česka za dramatických okolností ešte 2. mája, prípad sa však do médií dostal až v pondelok. Jeho odchodu do Ruska sa pokúsil osobne zabrániť aj minister financií Miroslav Kalousek, ktorý nariadil pristavenie cisterny k jeho lietadlu, ktoré tak nemohlo vzlietnuť.

Tento zúfalý čin však už prišiel až po tom, ako sa Torubarova zmocnili agenti ruskej tajnej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Vydaniu podnikateľa predtým bránil aj samotný minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg, o celej záležitosti sa však dozvedel príliš neskoro.

Podľa Lidových novín ho postup českých úradov šokoval a z celej veci bol „rozzúrený“. Kalousek napokon ustúpil a po hroziacej prestrelke medzi českou políciou a ruskými agentmi povolil lietadlu patriacemu spoločnosti Aeroflot vzlietnuť.

Torubarova zadržali ešte v roku 2011 v Rakúsku na základe medzinárodného zatykača pre podozrenia, že sa dopustil sprenevery. Viedeň ho však nevydala Rusom, ale do Česka, keďže mal v pase české vízum. V Čechách žije aj jeho manželka a syn.

Torubarov tvrdí, že za obvineniami voči jeho osobe stojí mafia a FSB, ktorá sa chce zmocniť jeho majetku. Podľa Lidových novín o ňom jeho rodina nemá žiadne správy už mesiac a nie je známe ani to, kde presne ho v súčasnosti zadržiavajú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Karel SchwarzenbergMichail ChodorkovskýMiroslav Kalousek