Poškodenú jadrovú elektráreň navštívil šéf MAAE

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jukija Amano
Jukija Amano Foto: SITA/AP

TOKIO 25. júla (WEBNOVINY) – Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano v pondelok navštívil japonskú elektráreň Fukušima I, ktorá sa stále spamätáva z následkov najhoršej jadrovej havárie za posledných 25 rokov. Priamo v teréne sa tak chcel presvedčiť o plnení vytýčeného plánu a zvážiť možnosti pomoci zo strany medzinárodného spoločenstva.

Podľa správy tlačovej agentúry Kjódó sa Amano nechal informovať vedúcim pracovníkom spoločnosti Tokyo Electric Power Company (TEPCO), ktorá elektráreň prevádzkuje, a navštívil aj blízke športové centrum slúžiace ako základňa pre pohotovostné sily.

„Rád by som získal predstavu, akým spôsobom môže MAAE pomôcť,“ povedal bývalý japonský diplomat novinárom na železničnej stanici neďaleko elektrárne, ktorú si následne prezrel oblečený v protiradiačnom obleku. Viac ako štyri mesiace po tom, ako elektráreň Fukušima I poškodilo silné zemetrasenie a obrovská vlna tsunami, do okolitého prostredia stále unikajú rádioaktívne látky a desaťtisíce obyvateľov evakuovaných miest a dedín sa nesmú vrátiť do svojich domovov. Amanova organizácia vo svojej júnovej správe kritizuje konanie japonských úradov, ktoré po katastrofe nepostupovali v súlade s príslušným dohovorom MAAE. Napriek tomu celkovú reakciu Japonska hodnotí ako „príkladnú“.

Podľa vyhlásenia MAAE by mal Amano počas návštevy Japonska absolvovať stretnutia s tamojšími ministrami a zástupcami TEPCO, s ktorými chce diskutovať o „otázkach jadrovej bezpečnosti“. Japonský premiér Naoto Kan sa tento mesiac vyslovil v prospech postupného znižovania závislosti Japonska od jadrovej energie, ktorá v súčasnosti pokrýva 30 percent energetických potrieb krajiny.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jukija AmanoNaoto Kan