Povstalci Gomu neopustia, chcú oslobodiť celé Kongo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kongo
Foto: SITA/AP

GOMA 22. Novembra (WEBNOVINY) – Povstalci, ktorí obsadili mesto Goma na východe Konžskej demokratickej republiky, odmietli výzvy, aby sa stiahli.

Skupina Hnutie 23. marca (M23) pomenovaná podľa dátumu mierovej dohody z roku 2009 zároveň pohrozila, že bude postupovať smerom na hlavné mesto, pokiaľ nebude prezident Joseph Kabila súhlasiť s mierovými rokovaniami.

Biskup Jean-Marie Runiga, ktorý stojí na čele M23, uviedol, že v opačnom prípade povstalci “oslobodia celú krajinu”.

Kongo
Foto: SITA/AP

Ostaneme v Gome a budeme čakať na rokovania,” vyhlásil Runiga s tým, že v prípade útoku zo strany vládnych síl sa bude skupina brániť. Runiga neverí sľubom prezidenta, že sa bude požiadavkami M23 zaoberať. “Už sme čakali tri mesiace,” zdôraznil.

Najnovšie boje na východe Konga vypukli ešte minulý týždeň po tom, ako Spojené štáty a Organizácia Spojených národov uvalili sankcie na M23, ktorému pripisujú zodpovednosť za vraždenie, znásilňovanie, únosy a nábor detských vojakov. OSN taktiež obviňuje susednú Rwandu a Ugandu, že konžských povstalcov podporujú.

Skupinu M23 vytvorili vojaci z radov bývalých povstalcov, ktorí sa v apríli vzbúrili na protest proti stroskotaniu mierovej dohody z 23. marca 2009.

Jej cieľom bolo ukončiť etnický konflikt na východe Konga, ktorý vypukol v roku 2004. Východné Kongo bohaté na nerastné suroviny je však dlhodobo nestabilné a začali sa v ňom obe vojny, ktoré v rokoch 1996-2002 otriasli celou krajinou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať