Lídri Syrty rokujú o podmienkach prímeria

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Líbya
Povstalci pri líbyjskej dedine Gaddahját 11. septembra 2011. Foto: SITA/AP

SYRTA 27. septembra (WEBNOVINY) – Jednotky novej líbyjskej vlády rokujú o prímerí s kmeňovým náčelníkom v rodisku Muammara Kaddáfího, v meste Syrta. V utorok o tom informoval Tuhámí Zajáni, veliteľ povstaleckej brigády el-Farúk. Kmeňový náčelník, ktorého neidentifikoval, sa s ním spojil cez satelitný telefón a požiadal o prímerie. Požiadal tiež o bezpečný odchod niektorých rodín a bojovníkov z mesta. Momentálne rokujú o podmienkach kapitulácie.

Povstalecké jednotky v utorok informovali, že sa im podarilo dobyť prístav v Syrte. Získanie prístavu, ktorý leží na východe mesta, je strategickým víťazstvom v boji o Syrtu. Boje o mesto sa v posledných dňoch zintenzívnili za pomoci náletov NATO. Povstalecké sily obliehajú mesto z východu, západu a juhu a pripravujú sa na veľký útok na centrum, kde sa nachádza Kaddáfího sídlo s vojenskými bunkrami.

Povstalci obsadili prístav v Syrte, chystajú útok na centrum

Líbyjské revolučné sily môžu vládu nad mestom Syrta prevziať „kedykoľvek budú chcieť,“ ale v záujme ochrany civilistov postupujú pomalšie. Uviedol to veliteľ brigády líbyjských povstaleckých síl Al-Tohání Abú Zaján. Ako dodal, sú v kontakte s rodinami, ktoré zostali uväznené v rodisku Muammara Kaddáfího s cieľom dostať ich do bezpečia.

Takmer dva týždne ostreľovali povstalci mesto mínometmi, raketami a delostreleckou paľbou. Viac ako mesiac po obsadení Tripolisu a ukončení vlády Kaddáfího revolučné sily naďalej čelia tvrdému odporu síl lojálnych zvrhnutému vodcovi v mestách Syrta, Baní Valíd a malých oblastiach na púštnom juhu Líbye. Ostreľovanie Syrty povstalcami pokračovalo aj v utorok ráno.

Ako v utorok informoval veliteľ Mustafa bin Dardíf, jednotky novej líbyjskej vlády získali v utorok kontrolu nad prístavom v Syrte, boje o prístav pokračovali celú noc. Získanie prístavu, ktorý leží na východe mesta, je strategickým víťazstvom v boji o mesto, keďže rodisko Kaddáfího je stále v rukách jeho jednotiek.

Povstalecké sily obliehajú mesto z východu, západu a juhu a pripravujú sa na veľký útok na centrum, kde sa nachádza Kaddáfího sídlo s vojenskými bunkrami. V pondelok sa povstaleckým jednotkám podarilo nájsť veľký sklad zbraní patriacich Kaddáího vojakom. Boje o mesto sa v posledných dňoch zintenzívnili za pomoci leteckých náletov NATO.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Muammar Kaddáfí