Povstalci odmietli mierový plán Africkej únie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Libya
Foto: SITA/AP

TRIPOLIS 4. júla (WEBNOVINY) – Líbyjskí povstalci odmietli plán Africkej únie (AÚ), ktorý mal v krajine pomôcť opäť nastoliť mier. Ako dôvod uviedli, že obsahuje zotrvanie diktátora Muammara Kaddáfího pri moci.

„Plán odmietame, pretože nepočíta s odchodom Kaddáfího, jeho synov a najbližších spolupracovníkov,“ povedal hovorca povstalcov Abdel Háfis Ghoga v nedeľu v Bengází.

Šéfovia AÚ počas piatkového summitu v Rovníkovej Guinei navrhli mierový plán pre urovnanie konfliktu v Líbyi. Na základe neho sa Kaddáfí nemal zúčastniť na hľadaní riešenia pre krajinu.

Plán však vyslovene nežiadal ani jeho odchod z moci, čo je hlavnou požiadavkou povstalcov pre začatie rokovaní. Africkí lídri sa tiež zhodli na tom, že sa nebudú riadiť zatykačom, ktorý na líbyjského vodcu vydal Medzinárodný trestný súd (ICC). Hlavy zúčastnených štátov tvrdia, že zatykač „vážne komplikuje“ snahy o nájdenie mierového riešenia konfliktu medzi Kaddáfím a líbyjskými povstalcami.

Päťdesiattričlenný blok zaujal podobné stanovisko aj v prípade zatykača ICC z roku 2009 na sudánskeho prezidenta Umara al-Bašíra, ktorého obviňujú z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať