Pre znesväcovanie Koránu vypálili školu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Protesty proti páleniu koránu
Tisíce ľudí protestovali v piatok na severovýchode Afganistanu proti páleniu Koránu floridskou cirkvou. Išlo pritom doteraz o najväčšiu demonštráciu proti avizovanému kroku amerického pastora, ktorý však svoje plány medzičasom odvolal. Foto: SITA/AP

ŠRÍNAGAR 13. septembra (WEBNOVINY) – Rozhnevaný dav v indickej časti Kašmíru v pondelok podpálil kresťanskú školu. Miestni moslimovia tak protestovali proti znesväcovaniu Koránu v Spojených štátoch. Ako s odvolaním sa na miestnu políciu informuje agentúra AFP, mestom Tangmarg, vzdialeným asi 40 kilometrov od Šrínagaru, pochodovali stovky rozhnevaných ľudí a skandovali protiamerické heslá. Na záver pochodu podpálili kresťanskú školu, ktorá bola v obave pred ich útokom v tom čase už zatvorená.

Demonštranti protestovali proti konaniu skupinky amerických kresťanov, ktorí v sobotu pred Bielym domom trhali stránky z islamskej posvätnej knihy Korán. Pripomenuli si tým výročie teroristických útokov na New York a Washington z 11. septembra 2001, ku ktorým sa prihlásili islamskí extrémisti. Pálením výtlačkov Koránu si plánoval pripomenúť výročie útokov aj americký pastor Terry Jones, ktorý však na poslednú chvíľu svoj plán odvolal. Cez víkend sa objavilo na internetovom serveri YouTube aj video, na ktorom austrálsky právnik povytŕhal stránky z Biblie aj Koránu, ubalil si z nich cigarety a vyfajčil ich. Video malo názov „Biblia alebo Korán – ktorá kniha horí lepšie?“.

SITA/AFP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Terry Jones