Pri Kolontári bojujú s časom, hrozí pretrhnutie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kolontár
Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 10. októbra (WEBNOVINY) – Stovky robotníkov, záchranárov a dobrovoľníkov pracujú neďaleko západomaďarskej dediny Kolontár na výstavbe hrádzí, ktoré majú zabrániť šíreniu toxického kalu v prípade jeho ďalšieho úniku z nádrže hlinikárne. Na hrádzi odkaliska sa nachádza 25 metrov dlhá a 50 centimetrov široká trhlina, ktorá sa pre vlhké počasie naďalej rozširuje. Námestník ministerstva životného prostredia Zoltán Illes v nedeľu povedal, že hrádza sa môže opäť pretrhnúť a spôsobiť únik ďalších 500 000 kubických metrov kalu. Pre obavy z pretrhnutia nádrže v sobotu evakuovali asi 1000 obyvateľov Kolontáru, ktorí sa môžu vrátiť domov až po vybudovaní ochrannej hrádze. Ubytovaní sú väčšinou v športovom centre v meste Ajka.

„Je tu reálne riziko ďalšieho pretrhnutia kalovej nádrže. Je však pravdepodobné, že k pretrhnutiu dôjde až po dobudovaní hrádze chrániacej Kolontár,“ povedal Illes novinárom. Dodal, že 600 metrov dlhá, 20 metrov široká a päť metrov vysoká bariéra by mala byť dokončená do pondelka večera. Robotníci zápasia s časom, keďže o pár dní má začať pršať. Nová hrádza oddeľujú zničenú časť Kolontáru od časti, ktorá je obývateľná. 800 dobrovoľníkov a 900 záchranárov a hasičov buduje aj niekoľko menších hrádzí na cestách a pri okolitých dedinách. V prípade úniku kalu je ohrozené aj mestečko Devecser, ktoré je v stave pohotovosti a pripravené na evakuáciu.

Zvyšný kal nachádzajúci sa v nádrži hlinikárne je oveľa hustejší než ten, ktorý sa vylial v pondelok. Experti preto predpokladajú, že jeho šírenie bude pomalšie a nezasiahne také rozsiahle územie, ako v prípade prvého úniku. Experti tiež pracujú na oprave trhliny hrádze, podľa Illesa však nie je isté, či sa to podarí.

Jedovatý kal, ktorý v pondelok unikol z hlinikárne, zaplavil sedem okolitých obcí, kde usmrtil najmenej sedem ľudí a asi 130 ďalších bolo zranených. Jedna osoba je nezvestná. Z nádrže sa vylialo skoro milión kubických metrov červeného kalu, ktorý zamoril potok Torna, kde bezprostredne po havárii namerali pH 13,5. Túto hodnotu sa do nedele podarilo znížiť na bezpečnejšiu úroveň 8.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia