Afganistan zakázal YouTube, v Líbyi zabili Američana

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
YouTube
Foto: flickr.com

Afganistan sa bojí YouTubu

Afganská vláda v stredu prvýkrát zakázala obyvateľom krajiny prístup k internetovému videoportálu YouTube, aby zabránila poburovaniu verejnosti protiislamským filmom, ktorý vyvolal násilné nepokoje v Egypte a Líbyi.

Podľa vyjadrenia predstaviteľa ministerstva komunikácií Ajmála Maržána sa opatrenie týka všetkých poskytovateľov internetových služieb a potrvá dovtedy, kým YouTube ukážky z poburujúceho filmu neodstráni.

Nezávislú snímku izraelsko-amerického tvorcu Sama Bacila, ktorá označuje islam za „rakovinu“ a zobrazuje proroka Mohameda pri sexuálnom styku, predtým odsúdila kancelária afganského prezidenta.

Začiatkom roka v Afganistane zahynulo približne 40 ľudí pri nepokojoch, ktoré vyvolali správy, že americkí vojaci na jednej zo základní pálili výtlačky Koránu. Po zverejnení ukážok z protiislamského filmu nasledovali útoky na zastupiteľstvá USA v Egypte a Líbyi, pričom pri násilí v líbyjskom Bengází zahynul tamojší americký veľvyslanec a ďalšie tri osoby.

BEJRÚT 12. septembra (WEBNOVINY) – Pri raketovom útoku na budovu amerického konzulátu zomrel veľvyslanec Spojených štátov v Líbyi ako aj traja ďalší zamestnanci ambasády.

V stredu o tom informovali líbyjskí predstavitelia. K útoku došlo v utorok v noci vo východnom meste Bengází. Americký veľvyslanec Christopher Stevens bol na ceste na bezpečnejšie miesto po tom, čo konzulát napadli demonštranti protestujúci proti americkému filmu, ktorý údajne uráža proroka Mohameda. Výsledkom bol jeden mŕtvy a jeden zranený zamestnanec diplomatického zastupiteľstva.

Útočníci ostreľovali budovu konzulátu, zatiaľ čo ďalší hádzali na pozemok podomácky vyrobené výbušniny. Líbyjské bezpečnostné sily sa pod tlakom paľby stiahli.

Podľa nemenovaného miestneho predstaviteľa veľvyslanec spolu s ďalšími zamestnancami zahynul, keď militanti vystrelili rakety na jeho auto. Americké veľvyslanectvo vyslalo vojenské lietadlo, aby obete prepravilo do Tripolisu, odkiaľ ich odvezú do Spojených štátov.

Za útokom stoja prívrženci zabitého lídra Muammara Kaddáfího. Na tlačovej konferencii v meste Benghází to povedal námestník líbyjského ministerstva vnútra Vanís al-Šaríf. Podporovatelia starého režimu sa podľa neho chceli pomstiť za vydanie šéfa Kaddáfího tajnej služby z Mauritánie do Líbye.

Útok ostro odsúdil americký prezident Barack Obama a generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Obama v reakcii nariadil posilnenie bezpečnostných opatrení v amerických diplomatických misiách na celom svete.

K útoku došlo v čase, keď si USA pripomínajú 11. výročie teroristických útokov z 11. septembra 2001. Islamisti v utorok zaútočili aj na americkú ambasádu v egyptskej Káhire, kde zvesili vlajku Spojených štátov a nahradili ju čiernou zástavou. Asi 3000 podporovateľov radikálneho saláfistického hnutia demonštrovalo proti americkému filmu, ktorý mal podľa nich urážať proroka Mohameda.

Spojené štáty sa rozhodli do Bengází vyslať protiteroristický tím, ktorého úlohou bude zaistiť bezpečnosť diplomatickej misie. Pod podmienkou anonymity to v stredu potvrdil jeden z predstaviteľov amerického ministerstva obrany.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anders Fogh RasmussenBarack Obama