Príbuzní obetí navštívili ostrov Utöya

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: SITA/AP

OSLO 19. augusta (WEBNOVINY) – Bez prítomnosti médií sa po prvý raz od masakry zišlo okolo 500 príbuzných obetí streľby Andersa Behringa Breivika na nórskom ostrove Utöya. Matka 16-ročnej Andrine, ktorá bola medzi obeťami, sa psychicky snažila pripravviť, aby zvládla tento „ťažký deň.“ Posledné týždne boli však také ťažké, že už to ani horšie nemohlo byť,“ povedala. „Aspoň uvidíme posledné miesto, kde bola Andrine ešte nažive. Položíme tam kvety a zapálime sviečku.“

Príbuzných sprevádzali psychológovia, kňazi, ako aj členovia vyšetrovacieho tímu. Nórske úrady umožnia návštevu konkrétnych miest, kde zomrelo 69 mladých ľudí. Pohreb poslednej obete, 16-ročnej Elisabeth Troennes Lie, bol vo štvrtok, rodina čakala, kým sa z ťažkých zranení zotaví jej 17-ročná sestra.

Páchateľ dvojnásobných útokov v Nórsku Anders Behring Breivik zostane na samotke ďalší mesiac, rozhodol o tom v piatok súd v Oslo. Breivik, ktorý zavraždil 77 ľudí, označil takéto zaobchádzanie „za sadistické mučenie,“ sudca Hugo Abelseth mu však oznámil, že v izolácii zostane do 16. septembra. Nórsky masový vrah bol pred súdom v Oslo po druhý raz. Ten mal rozhodnúť, či po uplynutí štyroch týždňov ostane ďalej na samotke.

.

.

VIDEO: Ostrov Utöya po streľbe (23. júla 2011)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anders Behring Breivik