Proces s Mubarakom už nebude televíznou šou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Husni mubarak
Foto: SITA/AP

KÁHIRA 15. augusta (WEBNOVINY) – Súdny proces so zosadeným egyptským prezidentom Husním Mubarakom a jeho dvoma synmi Džamálom a Aláom, ktorí čelia obvineniu z korupcie, sprenevery a vraždy, odložili na 5. septembra.

Sudca Ahmad Rifát taktiež rozhodol, že pojednávania sa už nebudú naživo vysielať zo súdnej siene a že Mubarakov proces sa spojí s procesom bývalého ministra vnútra Habíba al-Ádlího.

Al-Ádlí a šesť jeho spolupracovníkov takisto obvinili z nariadenia streľby do demonštrantov. O spojenie procesov žiadali advokáti zastupujúci rodiny, ktorých členovia prišli počas povstania o život.

Mubaraka opäť priniesli do súdnej siene na nosidlách. K budove policajnej akadémie v Káhire, kde proces prebieha, ho priviezla z nemocnice sanitka. Exprezident sledoval pojednávanie z ležadla v klietke, jeho synovia stáli pri ňom. Mubarak zostáva medzi pojednávaniami v káhirskej nemocnici. Predtým bol po srdcovom infarkte od apríla v nemocnici v letovisku Šarm aš-Šajch.

Proces s obvinenými sa začal 3. augusta a všetci už vyhlásili, že sú nevinní. V prípade uznania viny im hrozí trest smrti alebo doživotie. Mubarakov právnik Faríd Díba požiadal súd o predvolanie asi 1600 svedkov, ktorí by mali dokázať nevinu jeho klienta.

Podľa niektorých odhadov si Mubarakovci počas 30 rokov pri moci nakradli majetok v hodnote niekoľkých desiatok miliárd dolárov. Počas protivládnych demonštrácií zomrelo v Egypte najmenej 846 ľudí a viac ako 6400 ďalších utrpelo zranenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Husní Mubarak