Víťazom prvého kola volieb v Guatemale je Pérez Molina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: SITA/AP

GUATEMALA 12. septembra (WEBNOVINY) – Takmer istým víťazom nedeľňajšieho prvého kola prezidentských volieb v Guatemale sa stal bývalý generál a kandidát nacionalistickej Národnej strany (PN) Otto Pérez Molina. Druhý skončil až s odstupom približne 20 percent konzervatívec Manuel Baldizón. Vyplýva to zo zatiaľ neúplných výsledkov, z ktorých stále nie je zrejmé, či Pérez získal nadpolovičnú väčšinu hlasov a vyhne sa tak novembrovému druhému kolu.

Pérez ešte pred štyrmi rokmi tesne prehral súboj o post hlavy štátu so súčasným prezidentom Álvarom Colomom, kandidátom strany Národný zväz nádeje (UNE). Pérezove hnutie následne spustilo masívnu kampaň v celej krajine a jeho heslá o skoncovaní so zločinom s pomocou „tvrdej ruky“ u obyvateľov latinskoamerickej krajiny zabrali. Generál pôsobil v armáde aj v 90. rokoch, teda v období, keď ozbrojené zložky mali páchať zločiny proti ľudskosti na civilnom obyvateľstve.

Viac ako 7 miliónov Guatemalčanov okrem prezidenta v nedeľu rozhodovali aj o zložení 158-členného parlamentu aj miestnych zastupiteľstiev. Spočítanie hlasov v hornatej krajine prebieha pomerne pomaly.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať