Pussy Riot presunuli do vzdialenejšieho a tvrdšieho väzenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Balóniky pre Pussy Riot lietali nad Berlínom
Nemeckí aktivisti vyjadrili v pondelok podporu pre ruské pankerky Pussy Riot netradičným protestom. Do vzduchu v centre Berlína vypustili pomaľované balóniky. Foto: SITA/AP Photo/Michael Sohn

MOSKVA 22. októbra (WEBNOVINY) – Dve členky ruskej pankovej skupiny Pussy Riot odviezli do vzdialených väzenských kolónií známych tvrdými podmienkami, kde si musia odpykať dvojročný trest, oznámili v pondelok ich advokáti.

„Nadeždu Tolokonnikovovú previezli do regiónu Mordovia, a Mariu Aljochinovú do regiónu Perm,“ uviedla advokátka Violetta Volkovová pre agentúru AFP. V oboch stredoruských regiónoch sa nachádza rozsiahla sieť väzníc z čias sovietskeho Ruska, ktoré sú známe v tvrdými väzenskými podmienkami.

„Previezli ich v sobotu,“ povedala Volkovová a dodala, že príbuzní oboch mladých žien sa o ich prevezení dozvedeli len potom, ako väznice, kde bolo dočasne umiestnené, odmietli prevziať balíky, ktoré im rodiny poslali. „Zostáva nejasné, kedy sa matky maloletých detí dostanú do konečného cieľa,“ dodala advokátka.

Na Twitteri prívrženci dvoch odsúdených členiek Pussy Riot uviedli, že mladé ženy boli prevezené „špeciálnym konvojom“ . „Zo všetkých možností miesta, kam ich odviezli, sú to tie najkrutejšie väzenské tábory,“ uvádzajú na Twitteri.

Umelecká skupina Vojna, ktorá je tesne spojená so skupinou Pussy Riot, nazvala Mordoviu na Twitteri „najhorším väzenským peklom“.

Pussy riot
Foto: SITA/AP

Začiatkom októbra odvolací súd zamietol odvolanie dvoch členiek Pussy Riot, ktoré súd poslal do väzenia na dva roky za „pankovú modlitbu“, ktorú zaspievali vo februári v Chráme Krista Spasiteľa v Moskve proti v terajšiemu premiérovi a uchádzačovi o prezidentský post Vladimirovi Putinovi. Prokuratúra ich obvinila z výtržníctva motivovaného náboženskou nenávisťou.

Moskovský súd minulú stredu jednu z troch uväznených členiek Pussy Riot podmienečne oslobodil. Vyhovel tak Jekaterine Samucevičovej, ktorá tvrdila, že sa na kontroverznom vystúpení v Chráme Krista Spasiteľa nezúčastnila.

Tridsaťročná Jelena Samucevičová podala v piatok na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu sťažnosť pre porušenie ľudských práv vrátane slobody slova a nehumánne podmienky počas väznenia.

Samucevičová v sťažnosti uvádza porušenie tretieho článku Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktorý zakazuje mučenie ako aj „neľudské alebo ponižujúce zaobchádzanie“ počas procesu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať