Putin by chcel k Rusku pripojiť Bielorusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putin
Ruský premiér Vladimir Putin. Foto: SITA, AP

SELIGER 1. augusta (WEBNOVINY) – Ruský premiér Vladimir Putin v pondelok povedal, že je za zlúčenie Ruska a Bieloruska do jedného štátu, ako to bolo za čias Sovietskeho zväzu. „Toto je možné a veľmi žiaduce,“ povedal Putin na tábore prokremeľskej mládeže. „Úplne to záleží od vôle bieloruského ľudu,“ dodal.

Putin sa na tábore v oblasti Seliger v centrálnom Rusku vyjadril tiež k rastúcemu dlhu Spojených štátov a obvinil USA, že parazitujú na globálnej ekonomike. „Krajina žije na dlh. Nežije v rámci svojich možností, ale posúva zodpovednosť na iné krajiny , teda sa správa ako parazit,“ vyhlásil ruský líder.

Išlo pritom o súčasť série Putinových verejných vystúpení, ktoré sú pozorne sledované v súvislosti s nadchádzajúcimi decembrovými parlamentnými voľbami. Putinova strana Jednotné Rusko v nich dúfa v čo najlepšie výsledky, ktoré by ich lídra katapultovali do volieb hlavy štátu naplánovaných na marec budúceho roka.

Úrady skonfiškovali náklad novín, ktoré apelovali na Medvedeva

Úrady v ruskej exkláve Kaliningrad skonfiškovali celý náklad novín, ktoré zverejnili kritický otvorený list adresovaný prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi. Informoval o tom šéfredaktor dotknutého týždenníka Izvestia Kaliningrada (Kaliningradské noviny) Oleg Altovsky. Polícia podľa neho ešte v piatok ráno zadržala dodávku, ktorá mala náklad rozniesť do novinových stánkov. Magazín vo svojom otvorenom liste Medvedeva vyzýval, aby odsúdil politiku kaliningradského gubernátora Nikolaja Cukanova.

„Povedali nám, že vozidlo obsahuje extrémistické materiály,“ uviedol Altovsky pre agentúru AFP priamo z Kaliningradu. Exkláva, ktorá patrí Rusku, sa nachádza medzi dvoma členmi Európskej únie – Litvou a Poľskom. Izvestia Kaliningrada vychádza v náklade 40-tisíc kusov a ide o jeden z najčítanejších magazínov v tejto časti Ruska.

Incident sa odohral len niekoľko dní pred plánovanou nedeľňajšou návštevou Medvedeva, ktorý sa v Kaliningrade zúčastní na vojenskej prehliadke.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij MedvedevVladimir Putin