Republikán Romney odmietol manželstvá homosexuálov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mitt romney
Republikánsky kandidát na prezidenta Mitt Romney počas svojej kampane v štáte Massachusetts. Foto: SITA/AP

LYNCHBURG, Virgínia 12. mája (WEBNOVINY) – Pravdepodobný kandidát Republikánskej strany v blížiacich sa novembrových prezidentských voľbách Mitt Romney v sobotu odmietol podporiť manželstvá homosexuálov.

Nepriamo tak reagoval na minulotýždňové slová jeho demokratického súpera Baracka Obamu, ktorý takzvané registrované partnerstvá naopak schvaľuje.

Romney svoj postoj vyjadril na pôde virgínskej Liberty University, najväčšej kresťanskej vysokej školy v Spojených štátoch.

„Manželstvo je vzťahom medzi jedným mužom a jednou ženou,“ povedal asi 20-tisícovému davu svojich podporovateľov, ktorí reagovali búrlivým potleskom.

Pre Romneyho sa stala téma partnerských zväzkov rovnakého pohlavia kontroverznou najmä potom, ako ho minulý týždeň denník Washington Post obvinil zo šikanovania homosexuálov.

Údajne tak robil ešte pred takmer polstoročím ako študent strednej školy a jeho obeťou sa mal stať spolužiak John Lauber. Romney sa za incident, ktorého detaily si už nepamätá, ospravedlnil.

Obama podporil uzákonenie homosexuálnych sobášov ešte v stredu a stal sa vôbec prvým prezidentom Spojených štátov, ktorý tak urobil v čase svojho pôsobenia na čele krajiny. Šéf Bieleho domu doteraz k tejto téme odmietal zaujať jednoznačné stanovisko a trval na tom, že názor na problematiku si len „utvára“.

Téma partnerstiev osôb rovnakého pohlavia je v USA kontroverzná a obyvatelia sú v nej ostro rozdelení na dva približne rovnako veľké tábory. Takzvané registrované partnerstvá v poslednom čase uzákonilo viacero amerických štátov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Mitt Romney