Po Rusku zakázal zeleninu z EÚ aj Libanon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ovocie, zelenina, trh
Foto: Ilustračné foto SITA/Dušan Hein

MOSKVA 3. júna (WEBNOVINY) – Zákaz dovozu zeleniny zo všetkých členských krajín Európskej únie do Ruska nie je v súlade so zásadami Svetovej obchodnej organizácie (WTO), povedal v piatok šéf delegácie EÚ v Moskve. Fernando Valenzuela vyzval Rusko, aby čo najskôr zrušilo zákaz dovozu zeleniny súvisiaci s vypuknutím smrtiacej črevnej nákazy v Nemecku, ktorá už zabila 18 ľudí.

„Rusko chce vstúpiť do WTO a my dúfame, že v blízkej budúcnosti sa tak aj stane,“ povedal Valenzuela na tlačovej konferencii v Moskve. „Jedným z aspektov vstupu do WTO sú mnohé smernice…a zákaz, ktorý vydali ruské zdravotnícke inštitúcie, nie je s nimi v súlade. Je trochu prekvapujúce, že prijímate opatrenia, ktoré idú opačným smerom,“ dodal Valenzuela.

Rusko, ktoré začalo rokovania o vstupe do WTO v roku 1993, je najväčšou ekonomikou, ktorá nie členom svetovej obchodnej organizácie so sídlom v Ženeve, no dúfa, že sa ním stane tohto roku.

Libanon taktiež zakázal dovoz zeleniny z EÚ

Libanon sa stal v piatok ďalšou krajinou, ktorá v reakcii na črevnú epidémiu v Európe zakázala dovoz zeleniny pochádzajúcej z Európskej únie. Ako uviedol pre tlačovú agentúru AFP libanonský minister pôdohospodárstva Husajn Hadždž Hassan, rozhodnutie sa týka „všetkých druhov zeleniny z Európy“, pričom podľa neho nehrozí nedostatok na trhu, keďže krajinu v dostatočnej miere zásobujú domáci pestovatelia a dovozcovia zo Sýrie a Jordánska.

Embargo takmer okamžite odsúdila Európska komisia, ktorá ho označila za „neprimerané“. Podobne sa vyjadrila aj v prípade Ruska, ktoré zakázalo dovoz čerstvej zeleniny z členských krajín EÚ vo štvrtok. Úrady v Nemecku, kde epidémia vyvolaná baktériou Escherichia coli (E. coli) vypukla, pritom stále nepozná zdroj nákazy. Pôvodný predpoklad, že baktéria sa do Nemecka dostala na španielskych šalátových uhorkách, sa nakoniec nepotvrdil.

Nemecký Inštitút Roberta Kocha v piatok uviedol, že v Nemecku zaznamenali v prvých júnových dňoch takmer 200 nových prípadov ochorenia, čím počet nakazených stúpol na 1733. Spomedzi nakazených doteraz zomrelo 17 ľudí v Nemecku a jedna osoba vo Švédsku.

EÚ: Vedci nevedia dokázať, že zdrojom nákazy je zelenina

Vedcom z Referenčného laboratória pre výskum E. coli (Escherichia coli) v talianskom Ríme sa nepodarilo potvrdiť hypotézu, že smrtiaca nákaza sa starým kontinentom šíri prostredníctvom kontaminovanej zeleniny. Strach Európanov z konzumácie domácej zeleniny je tak podľa nich neopodstatnený.

„Laboratórne analýzy nepodporujú hypotézu, že zdrojom infekcie bola kontaminovaná zelenina,“ uviedlo laboratórium v oficiálnom stanovisku. Pracovisko je súčasťou talianskeho Vysokého inštitútu pre zdravie (ISS), ktorý spadá pod Európsku úniu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WTO Svetová obchodná organizácia