Ruský vicepremiér priznal problémy s francúzskymi loďami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Loď
Foto: SITA/AP

MOSKVA 5. februára (WEBNOVINY) – Ruský vicepremiér poverený vedením ministerstva obrany Dmitrij Rogozin v utorok skritizoval dve francúzske vojnové lode triedy Mistral.

Podľa bývalého ruského veľvyslanca pri NATO má armáda veľké problémy s ich prevádzkou, najmä čo sa týka ich pohonu.

Ešte v januári sa pritom Rogozin posťažoval na údajné problémy so správnym fungovaním moderných lodí pri teplotách nižších ako mínus sedem stupňov Celzia, čo podľa jeho slov spôsobuje nemožnosť ich využitia v arktických vodách.

Ako pre ruské médiá v utorok upresnil jeden z nemenovaných ruských dôstojníkov, plavidlá Mistral potrebujú špeciálne typy palív, ktorých väčšina sa v Rusku nevyrába. Problémy spôsobuje aj dotankovanie počas plavby, keďže Rusi nemajú potrebné špeciálne tankery.

„Aj v čase mieru pravdepodobne bude ovládanie mitstralov pre našich námorníkov skutočným utrpením a to nehovorím o čase hrozby či obzvlášť v čase nasadenia do skutočnej vojenskej akcie,“ dodal pre agentúru ITAR-Tass zdroj z ruskej armády.

Rusko a Francúzsko sa v januári 2011 po dvojročnom rokovaní dohodli na dodávke štyroch lodí typu Mistral, pričom každá je schopná pojať 16 vrtuľníkov, 70 vozidiel a 13 bojových tankov vrátane 450 vojakov. Na plavidlách sa tiež nachádza nemocnica s takmer 70 lôžkami.

Rusko chce prostredníctvom lodí typu Mistral zmodernizovať zastaraný arzenál svojej armády. Hodnota jednej takejto vojnovej lode sa odhaduje na pol miliardy eur. Gruzínsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko označili historicky najväčšiu transakciu medzi Ruskom a krajinou NATO za zradu zo strany Paríža.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dmitrij Rogozin