S Kaddáfího režimom sa skončia aj sociálne výhody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: Ilustračné foto SITA/AP
BRATISLAVA 28. októbra (WEBNOVINY) – Po zabití dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího sa Líbya ocitla v neistote z ďalšieho vývoja. Kaddáfí, ktorý vládol severoafrickej krajine tvrdou rukou, bol označovaný za diktátora. Hospodárska situácia krajiny však bola na veľmi dobrej úrovni, predovšetkým vďaka vysokým ziskom z predaja ropy.

Vodca si bol toho vedomý, a preto kontroloval tok peňazí, ktoré mu umožnili žiť vo veľkom luxuse. Po jeho smrti je ďalší vývoj krajiny otázny, no isté je, že obyvatelia rozľahlej krajiny čierneho kontinentu prídu o množstvo sociálnych výhod, ktoré im režim po štyri desaťročia prinášal.

Počas Kaddáfího takmer polstoročie trvajúcej vlády sa miera gramotnosti líbyjského obyvateľstva zvýšila z 10 na takmer 90 percent. Hospodársky rast v roku 2010 bol takmer 11 percent hrubého domáceho produktu a bol najväčší v celej Afrike. Krajina navyše nemala žiadne dlhy, pričom v rezerve mala desiatky miliárd dolárov.

Úmrtnosť novorodencov sa znížila desaťnásobne a bola najnižšia spomedzi afrických krajín. Priemerná dĺžka života sa zvýšila z 57 na 77 rokov. Líbyjčania mali bezplatný prístup k vzdelaniu s možnosťou univerzitného štipendia, zdravotnej starostlivosti a nemuseli platiť ani za elektrickú energiu.

Muammar Kaddáfí je mŕtvy
Plukovník Muammar Kaddáfí na archívnej snímke počas Arabského summitu v meste Sirta dňa 9. októbra 2010. Foto: SITA/AP

Muammar Kaddáfí je mŕtvy
Bývalý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí počas modlitieb v Benghazi na archívnej snímke z 25. februára 2010. Foto: SITA/AP
Muammar Kaddáfí je mŕtvy
Bývalý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí na archívnej snímke z 29. novembra 2010 počas tretieho summitu Africa - EÚ v Tripolise. Foto: SITA/AP
Muammar Kaddáfí je mŕtvy
Plukovník Muammar Kaddáfí na archívnej snímke počas ceremónie v bieloruskom hlavnom meste Minsk z dňa 3. novembra 2008. Foto: SITA/AP
Muammar Kaddáfí je mŕtvy
Plukovník Muammar Kaddáfí a bývalý egyptský diktátor Husní Mubarak na archívnej snímke z augusta 1990 z Egypta. Foto: SITA/AP

Štát štedro podporoval mladomanželov sumou pohybujúcou sa v desiatkach tisíc dolárov a za narodenie dieťaťa dostávala matka ďalších päťtisíc dolárov. Líbyjčania zo zákona nemuseli bankám platiť úroky z úverov. Ceny pohonných hmôt a potravín sa pohybovali na úrovni niekoľkých centov a štát podporoval ľudí bez zamestnania až do momentu, kým si nenašli prácu. Vláda taktiež dotovala nákup auta preplatením polovice z celkovej nákupnej ceny vozidla.

Každý Líbyjčan mal ústavné právo na bývanie a štát poskytoval finančnú podporu pri kúpe bytov ako aj pri výstavbe vlastných obydlí. Väčšina obyvateľov tiež mala prístup k pitnej vode vďaka projektu akéhosi podzemného riečneho systému v celkovej dĺžke takmer tritisíc kilometrov. Ten prepájal viac ako tisíc podzemných studní a dokázal zásobovať mestá po celej krajine. Samotný Kaddáfí ho označil za „ôsmy div sveta“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Muammar Kaddáfí