Samovražedný útok na mešitu si vyžiadal 50 obetí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mešita
Foto: SITA/AP

PEŠÁVAR 5. novembra (WEBNOVINY) – Samovražedný útok na mešitu na pakistanskom nepokojnom severozápade si v piatok vyžiadal najmenej 50 obetí. Informovali o tom úrady. Útok sa odohral v čase modlitieb, keď sa v mešite nachádzalo najmenej 100 ľudí. Strecha sa v dôsledku explózie zrútila a mnohí ostali uväznení pod troskami. Počet obetí sa tak môže ešte zvýšiť. Zranenia utrpeli desiatky ďalších osôb.

Výbuch je posledným zo série útokov na súfijské chrámy v Pakistane a svedčí o neistej bezpečnostnej situácii ako aj vzájomnom nepriateľstve rôznych odnoží islamu v krajine. Uskutočnil sa v Darra Adam Chel, oblasti pri pakistanských kmeňových regiónoch, kde sú aktívni militanti z Talibanu.

Pakistanské svätyne a mešity sa často stávajú terčom islamistických militantov, ktorých radikálna interpretácia islamu nenecháva priestor pre viac mystické praktiky súfiov, ktoré sú bežné v tejto krajine so sunnitskou náboženskou väčšinou. Pri podobnom útoku na svätyňu súfiov v meste Lahore zahynulo v júli takmer 50 ľudí.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať