Islamisti dajú za hlavu Obamu 10 tiav, za Clintonovú sliepky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Barack Obama
Foto: SITA/AP

MOGADIŠO 11. júna (WEBNOVINY) – Somálska povstalecká skupina aš-Šabáb, za ktorej lídrov vypísali USA odmenu 33 miliónov dolárov, ponúkla odmenu v hodnote desiatich tiav za amerického prezidenta Baracka Obamu a za ministerku zahraničia Hillary Clintonovú 10 kohútov a 10 sliepok.

Podľa BBC to jeden z lídrov extrémistickej skupiny Fuád Muhammad Chaláf cez víkend oznámil na zvukovej nahrávke zverejnenej na internete.

Námestník ministerstva zahraničia USA pre africké záležitosti Johnnie Carson počas návštevy Somálska v nedeľu ponuku extrémistov odmietol ako „absurdnú„.

Je to také absurdné, že to nestojí za reakciu,“ vyhlásil.

Kto oznámi bojovníkom aš-Šabábu, kde nájdeme Obamu, dostane desať tiav a za Clintonovú dáme desať kohútov a desať sliepok,“ povedal Chaláf. Reagoval tak na vypísanie odmeny na lídrov a veliteľov aš-Šabábu v celkovej hodnote 33 miliónov dolárov.

Najväčšiu sumu, 7 miliónov dolárov, dáva Washington za informácie vedúce k dolapeniu lídra skupiny Ahmeda Abdího al-Muhammada známeho tiež ako abú Zubajr. Hodnota jednej ťavy podľa BBC v súčasnosti predstavuje asi 700 dolárov.

Cieľom moslimských extrémistov hlásiacich sa k aš-Šabábu je zosadiť vládu v Mogadiše, vyhnať z krajiny jednotky Africkej únie a zaviesť v Somálsku vládu radikálneho islamu.

Islamisti stále kontrolujú rozsiahle územia v strednom a južnom Somálsku, čelia však rastúcemu tlaku zo strany regionálnych síl vrátane Kene z úplného juhu, Etiópie z juhu a západu a Africkej únie v Mogadišu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaHillary Clintonová