SOMÁLSKO: Pred novými bojmi ušlo 60 tisíc ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Somálsko
Foto: SITA/AP

ŽENEVA 26. októbra (WEBNOVINY) – Za posledný týždeň ušlo zo svojich domovov pred novými bojmi medzi somálskymi militantmi a vládnymi milíciami okolo 60 tisíc civilistov. Ozbrojené strety si pritom vyžiadali už najmenej 10 obetí, informoval v utorok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) so sídlom v Ženeve. Ostré zrážky v juhovýchodnom hraničnom meste Beled-Hawa vyhnali ľudí hľadať útočisko do neďalekých dedín, pričom niektorí v strachu o život ušli až do susednej Kene.

Najmenej päťtisíc osôb, zväčša žien, detí a starších, sa usadilo v provizórnych podmienkach priamo na hraniciach bez prístreškov či hygienických zariadení, uviedol hovorca UNHCR Andrej Mahečič. Situácia utečencov je podľa jeho slov „žalostná“.

Podľa UNHCR napätie v oblasti opäť rastie, keďže islamistická skupina aš-Šabáb napojená na al-Kájdu podľa správ pripravuje nový útok s cieľom znovu získať Beled-Hawa. Úrad preto vyzval kenské úrady, aby rýchlili premiestňovanie ľudí z hraníc do záchytných centier, povedal Mahečič.

Islamisti, ktorí v Somálsku kontrolujú väčšinu centrálnej a západnej časti krajiny, bojujú proti ústrednej vláde od roku 2007, keď sem Africká únia vyslala mierové jednotky. V krajine, ktorá nemá funkčnú vládu od roku 1991, už ušlo zo svojich domovov 1,5 milióna ľudí. Okolo 614 tisíc Somálčanov utieklo do susedných krajín.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať