Črevná nákaza už aj v Poľsku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zelenina
Foto: SITA/AP

VARŠAVA 6. júna (WEBNOVINY) – Poľsko v pondelok potvrdilo prvý prípad výskytu nebezpečnej baktérie E. coli.

Objavili ju u 29-ročnej ženy, ktorá pricestovala z Nemecka a ochorela. Jej život však údajne v ohrození nie je.

Podozrenie nákazy je aj u dvoch ďalších ľudí, ktorí boli nedávno v Nemecku. Výsledky ich testov by mali byť známe v nadchádzajúcich dňoch.

Španieli žiadajú od Nemcov plné odškodnenie vývozcov

Španielska vláda bude od Nemecka požadovať „stopercentné“ odškodnenie za to, že označilo španielske uhorky za zdroj smrteľne nebezpečných baktérií Escherichia coli (E. coli). Španielska ministerka poľnohospodárstva Rosa Aguilarová to v pondelok vyhlásila v súvislosti s nadchádzajúcim stretnutím s európskymi rezortnými partnermi v Luxemburgu, ktoré bude zamerané na dôsledky črevnej epidémie pre európsky trh a potravinovú bezpečnosť.

Španielske úrady sa podľa nej snažia vyčísliť spôsobené straty, aby počas utorňajších rokovaní disponovala konkrétnymi údajmi.

„Odkázali sme Nemecku, že nám túto stratu musí nahradiť. Ak pokryje sto percent, ako požadujeme, záležitosť bude uzavretá. Inak si vyhradzujeme právo na právne kroky,“ povedala Aguilarová pre španielsku verejnoprávnu televíziu.

Ani cent

„Nedovolíme, aby naši producenti stratili čo len jediný cent, keďže za nič nemôžu,“ dodala ministerka. Španielske združenie vývozcov zeleniny FEPEX v pondelok odhadlo straty spôsobené strachom z baktérie na 225 miliónov eur týždenne. Podľa jeho hovorkyne sa situácia zatiaľ nevracia do normálu.

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Dacian Cioloş ešte minulý týždeň prisľúbil, že zváži poskytnutie „obmedzenej“ pomoci európskym pestovateľom v súvislosti so stratami, ktoré utrpeli po zverejnení informácií, že baktéria sa nachádza v surovej zelenine. Viaceré mimoeurópske krajiny zareagovali zakázaním dovozu zeleniny z EÚ, hoci skutočný zdroj nákazy stále nie je známy.

Epidémia medzitým stále neustupuje a chorobe podľahlo už najmenej 22 spomedzi približne 2000 nakazených. Takmer všetky smrteľné prípady pritom hlásili z Nemecka, odkiaľ sa nákaza šíri do ďalších európskych krajín.

NEMECKO: Varovanie pred výhonkami ostáva v platnosti

Nemecká ministerka poľnohospodárstva Ilse Aignerová v pondelok oznámila, že varovanie pred konzumáciou fazuľových výhonkov, rajčín, šalátu a uhoriek ostáva napriek počiatočným negatívnym testom v platnosti. „Prvé testy nepreukázali prítomnosť baktérie. Myslím si však, že je správne, aby varovanie naďalej platilo,“ povedala ministerka novinárom po negatívnych výsledkoch testov podozrivých výhonkov v Dolnom Sasku.

Za pravdepodobný zdroj alebo jeden zo zdrojov črevnej nákazy spôsobenej baktériou E. coli (Escherichia coli) sa považuje farma v Uelzene na severe Nemecka. Na farme, ktorá je vzdialená asi 100 kilometrov na juh od Hamburgu, sa pestujú fazuľové výhonky. Farmu zatvorili a Nemcom odporučili fazuľové výhonky nejesť.

Črevná nákaza sa medzitým rozšírila už do 12 členských štátov únie a vyžiadala si 22 obetí a hospitalizáciu 2 000 ľudí. Spočiatku sa predpokladalo, že jej zdrojom sú čerstvé uhorky zo Španielska, to sa však nepotvrdilo. Na šíriacu sa infekciu zareagovali už viaceré mimoeurópske štáty zákazom dovozu európskej zeleniny, medzi nimi napríklad Rusko alebo Libanon.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať