ŠPANIELSKO: Šieste výročie teroristických útokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Španielsko
pamätník v Madride Foto: SITA/AP

MADRID 11. marca (WEBNOVINY) – Španielsko si vo štvrtok pripomína jedny z najkrvavejších teroristických útokov v európskych dejinách. Parlament si ich obete pripomenul minútou ticha a bežní Španieli účasťou na spomienkovej slávnosti pri madridskom pamätníku s názvom Háj zosnulých. Pri koordinovaných atentátoch islamských radikálov prišlo o život 191 ľudí a ďalších 1800 utrpelo zranenia. V súvislosti s útokmi už v roku 2007 v rámci rozsiahleho procesu odsúdili 21 ľudí, prevažne z moslimskej severnej Afriky.

Presne pred šiestimi rokmi, teda 11. marca 2004 islamistickí teroristi odpálili desať bômb v preplnených prímestských vlakoch v Madride. Išlo o najkrvavejší teroristický čin na Západe od útokov na americké dvojičky z 11. septembra 2001. Nálože explodovali počas rannej špičky v štyroch vlakoch v rozmedzí niekoľkých minút. Výbušniny mali teroristi ukryté v ruksakoch a odpálili ich pomocou mobilných telefónov. Polícia najprv z útokov podozrievala baskickú separatistickú skupinu ETA. Neskôr však zistila, že presne pripravená teroristická operácia nesie podpis islamských extrémistov inšpirovaných

Útoky, ktoré sa stali len tri dni pred parlamentnými voľbami, mali aj politický dopad. Vtedajší pravicový premiér José María Aznar spočiatku nechcel pripustiť, že útoky súvisia so španielskou podporou vojne v Afganistane a Iraku, ktoré boli u verejnosti značne nepopulárne. Vo voľbách Aznara následne porazil jeho ľavicový súper José Rodríguez Zapatero, ktorý túto funkciu zastáva doteraz.

SITA/AP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať