Španielsko žiada odškodné za informácie o nákaze z uhoriek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Španieli zúfalo ničia svoje uhorky
Španielsky farmár zúfalo sleduje ako stroje ničia jeho bohatú úrodu uhoriek. Španielski farmári, ktorých produkty boli označené za zdroj smrteľnej bakteriálnej nákazy otriasajúcej Európou, sú pohoršení postupom nemeckých úradov. Tie ich obvinili za šírenie baktérie Escherichia coli, bez toho, aby preskúmali, či sa baktéria do ich produktov nedostala až pri transporte alebo priamo pri spracovaní v Nemecku. Združenia pestovateľov zo Španielska už pripravujú právne kroky na získanie odškodného za tieto kroky. Foto: AP Photo/Sergio Torres

MADRID 2. júna (WEBNOVINY) – Španielsko bude požadovať odškodnenie za falošné obvinenie, že smrteľná črevná nákaza pochádza zo španielskych uhoriek. Vo štvrtok to vyhlásil španielsky premiér José Luis Zapatero. Zdôraznil, že podľa testov uskutočnených v Španielsku aj v Nemecku neexistuje ani náznak, že španielske produkty by mohli byť zdrojom infekcie. Kompenzácie chce španielska vláda žiadať od Európskej komisie (EK).

Nákaza smrteľnou formou baktérie E.coli už zabila v Európe 17 ľudí, z toho 16 v Nemecku. Stovky ďalších sú nakazené. Informácia hamburských úradov, že zdrojom nákazy sú španielske uhorky, viedla k zastaveniu predaja španielskych poľnohospodárskych produktov. Španielsko vyčíslilo spôsobené škody na 200 miliónov eur za posledný týždeň. „Musíme v čo najkratšom čase obnoviť našu dobrú povesť ako aj predaj španielskych produktov,“ vyhlásil Zapatero.

Na základe informácií od nemeckých úradov EK vydala minulý týždeň varovanie, že zdrojom baktérie spôsobujúcej hemoragicko-uremický syndróm sú uhorky z fariem v okolí španielskych miest Almeria a Málaga, odkiaľ ich doviezli do Nemecka. Komisia svoje varovanie pre spotrebiteľov v stredu zrušila, keďže testy nepreukázali výskyt patogénu spôsobujúceho spomínanú chorobu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať