Srbsko a Kosovo sa pokúsia o definitívnu dohodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kosovo
Foto: SITA/AP

BELEHRAD 2. apríla (WEBNOVINY) – Za veľkých očakávaní EÚ sa v utorok v Bruseli uskutočnia rokovania medzi srbským premiérom Ivicom Dačičom a jeho kosovským náprotivkom Hashimom Thacim.

Očakáva sa totiž definitívna dohoda o novej podobe vzťahov medzi oboma krajinami, ako to v marci avizovala šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová, ktorá za ten kľúčový termín označila práve utorňajšie rokovanie v Bruseli. Urobila tak po marcovom rokovaní medzi Dačičom a Thacim.

Vyhlásila vtedy, že dohoda je „veľmi blízko“, pričom k jej definitívnej podobe by malo prísť na stretnutí začiatkom apríla. Pochybnosti o tom v pondelok vyjadril srbský prezident Tomislav Nikolič

Najspornejšou otázkou rozhovorov zameraných na normalizáciu vzájomných vzťahov zostáva budúcnosť asi 40 000 Srbov žijúcich na severe Kosova, ktorí odmietajú uznať kosovské úrady.

Thaci s Dačičom pritom rokujú od októbra minulého roku a podarilo sa im už dosiahnuť predbežné dohody zľahčujúce každodenný život obyvateľom. Srbsko vymenovalo svojho prvého diplomatického zástupcu v Prištine, no rokovania o právomoci Srbov na severe Kosova stále viaznu. Thaci vyhlásil, že Priština je ochotná akceptovať vznik asociácie samostatných srbských obcí, no bez výkonnej moci. Belehrad žiada, aby asociácia, ktorá by bola pod kontrolou Prištiny, mohla prijímať rozhodnutia v spolupráci so srbskou vládou.

Nezávislosť Kosova, ktorú tamojšia vláda jednostranne vyhlásila vo februári 2008, dnes uznáva okolo 90 krajín sveta vrátane 22 z 27 členských štátov EÚ. Srbsko územie naďalej považuje za jednu zo svojich provincií, Brusel však od Belehradu požaduje, aby sa v záujme priblíženia k členstvu v únii snažil normalizovať vzťahy s Prištinou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Catherine AshtonováHashim ThaciIvica DačićTomislav Nikolič