Štrajky v Grécku pokračujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko, Atény
Atény 16. októbra 2011. Foto: SITA/AP

ATÉNY 17. októbra (WEBNOVINY) – Grécki námorníci, colníci a ďalší štátni zamestnanci v pondelok pokračujú v štrajkoch proti úsporným opatreniam vlády. Do hlavného prístavu Pireus nepriplávali po 05:00 hodine SELČ ani ho neopustili žiadne lode, informovalo ministerstvo námorného obchodu. Na poludnie prestali pracovať aj zamestnanci súdov a magistrátov.

Prácu prerušili tiež colníci a ďalší štátni zamestnanci, pričom štátne médiá vrátane televízie Net a tlačovej agentúry Ana nefungujú už piaty deň. Smetiari štrajkujú v Aténach od 2. októbra. Situácia sa zhoršila natoľko, že vláda bola nútená cez víkend najať na odvoz odpadkov súkromníkov a smetiarom pohrozila, že nedostanú mzdy.

Najnovšia vlna štrajkov by mala vyvrcholiť 19. a 20. októbra, keď dva najväčšie odborové zväzy v krajine organizujú 48-hodinový generálny štrajk.

Grécky parlament má v rovnakom čase hlasovať o ďalších škrtoch v štátnych výdavkoch, ktoré majú dopĺňať zmeny v pracovných zákonoch. Dodatočné úspory majú odvrátiť hrozbu platobnej neschopnosti, ktorá pretrváva napriek záchranným pôžičkám od ostatných členských krajín Európskej únie a Medzinárodného menového fondu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať