Súd odmietol žiadosť Tymošenkovej o prepustenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tymošenková
Stanový tábor prívržencov Julije Tymošenkovej pred okresným súdom v centre Kyjeva, 8. august 2011. Foto: SITA/AP

KYJEV 8. augusta (WEBNOVINY) – Ukrajinský súd v pondelok odmietol žiadosť expremiérky Julije Tymošenkovej o prepustenie z väzby. Stalo sa tak počas procesu, v ktorom čelí obvineniam z korupcie. Sudca rozhodnutie oznámil v čase, keď sa pred budovou súdu v Kyjeve zhromaždili tisíce jej stúpencov, ktorí požadovali prepustenie Tymošenkovej z vyšetrovacej väzby. Tam sa bývalá premiérka nachádza od minulého piatku pre „systematické narúšanie“ súdneho procesu, ktorý rozhoduje o obvineniach zo sprenevery štátnych peňazí a zneužitia právomocí. So sudcom Tymošenková odmietla spolupracovať a nazvala ho „bábkou“ prezidenta Viktora Janukovyča, jej politického oponenta.

„Toto je test, ale je to tiež moja životná misia pomôcť Ukrajine stať sa skutočným európskym štátom,“ uviedla expremiérka. Do súdnej siene ju sprevádzali dvaja kňazi ako aj jej manžel Olexander, ktorý sa len zriedkavo objavuje na verejnosti. Bývalého ministra vnútra Jurija Lučenka, ktorý je rovnako vo väzbe, priviezli pred súd v rovnakom vozidle.

Proces s bývalou predsedníčkou ukrajinskej vlády sa začal 24. júna, pričom už od začiatku ho komplikujú prieťahy a napádanie sudcu, ktorý podľa expremiérky pracuje na objednávku Janukovyča. Expremiérka čelí obvineniam zo zneužitia právomocí a sprenevery 425 miliónov dolárov (300 miliónov eur) z predaja emisií. Jej uväznenie kritizovali Spojené štáty, Európska únia a najnovšie dokonca Rusko. Ruský denník Kommersant v sobotu s odvolaním sa na „vysoko postavený zdroj z prostredia Kremľa“ napísal, že kauza zhorší vzťahy medzi oboma krajinami aj „z dlhodobého hľadiska“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Julija TymošenkováViktor Janukovyč