Sudkyňa nariadila svedkyni, aby si zložila nikáb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vo Francúzsku bez zahalenej tváre
Dolná komora francúzskeho parlamentu dnes schválila zákaz nosiť burky, ktoré zakrývajú celú tvár vrátane očí a žena v nich vidí len cez hustú sieťku, ako aj nikáby, ktoré ponechávajú oči nezakryté. Zákon ešte musí schváliť horná komora parlamentu. Foto: AP Photo/Remy de la Mauviniere

PERTH 19. augusta (WEBNOVINY) – Austrálska sudkyňa nariadila moslimskej žene, aby si počas svedčenia na súde zložila nikáb. Sudkyňa Shauna Deaneová v meste Perth uviedla, že považuje za nevhodné, aby si svedkyňa, identifikovaná len ako Tasním, zahaľovala tvár. Prokuratúra argumentovala, že žena by sa bez šatky zahaľujúcej tvár cítila nepríjemne, čo by ovplyvnilo jej výpoveď. Obhajoba však uviedla, že porota musí mať možnosť vidieť výraz jej tváre. Podľa právneho zástupcu obžalovaného Marka Trowella je nosenie nikábu osobnou „voľbou“ 36-ročnej ženy a nie „základnou súčasťou islamskej viery“.

Žena svedčí v prípade riaditeľa islamskej školy, ktorý je obvinený z toho, že zámerne uvádzal vyšší počet študentov, aby získal viac príspevkov od štátu. Svedkyňa žije v Austrálii sedem rokov a nikáb nosí od svojich 17 rokov, pričom dole si ho dáva len pred najbližšou rodinou.

Informácie priniesla britská stanica BBC.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať