Švédi plánujúci odplatu za proroka Mohameda idú pred súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Moslim, prorok
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

KODAŇ 12. apríla (WEBNOVINY) – Štyria Švédi obvinení z prípravy útoku na dánsky denník, ktorý publikoval v roku 2005 karikatúry proroka Mohameda, predstúpia v piatok v Dánsku pred súd.

Prokurátori označili štyroch mužov za islamských militantov, ktorí chceli svojím útokom na denník Jyllands-Posten vystrašiť dánsku spoločnosť.

V prípade, že ich súd usvedčí z terorizmu, čaká ich trest väzenia do 16 rokov. Prokurátori tiež uviedli, že po odpykaní trestu budú žiadať ich vypovedanie z krajiny. Podľa pozorovateľov bude mať súdny proces len malý negatívny vplyv na dánske medzinárodné vzťahy, keďže od publikovania karikatúr prešlo už sedem rokov.

Denník Jyllands-Posten 30. septembra 2005 publikoval 12 kresieb proroka od dánskych karikaturistov. Islam však zobrazovanie Mohameda zakazuje.

Skupina šestnástich moslimských organizácii vtedy vydala vyhlásenie, v ktorom od denníka žiadala ospravedlnenie za zverejnenie karikatúr. „Denník svojim činom úmyselne pošliapal islamské etické a morálne hodnoty s cieľom opovrhovať citmi moslimov, ich posvätnými miestami a náboženskými symbolmi.“

Jyllands-Posten, ktorý sa odvoláva na slobodu prejavu, vyhlásil, že za zverejnenie kresieb sa ospravedlňovať nebude.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Prorok Mohamed