Švédsko sa pripravuje na boj proti extrémizmu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Oslo
Oslo Foto: SITA/AP

ŠTOKHOLM 5. augusta (WEBNOVINY) – Po tragických udalostiach v susednom Nórsku, keď extrémista zabil 22. júla 77 ľudí, pripravuje Švédsko plán boja s extrémizmom, uviedli v piatok predstavitelia vlády. Premiér Fredrik Reinfeldt, ministerka spravodlivosti Beatrice Asková a ministerka európskych záležitostí Birgitta Ohlssonová uviedli pre švédsky denník Dagens Nyheter, že je potrebné vypracovať národný plán na ochranu krajiny proti podobným útokom, k akému došlo v Nórsku, ktorý označili za „katastrofu nepredstaviteľných rozmerov“.

Za najnebezpečnejšie označili tri extrémistické skupiny: ultrapravicovú „bielu“ pravicu, ultraradikálnu ľavicu a islamistov. „V procese, ktorý viedol jednotlivcov k použitiu násilia na dosiahnutie politických cieľov, sú mnohé podobnosti bez ohľadu na politický či náboženský obsah ich extrémnych ideí,“ napísali ministri. Plán vyzýva na užšiu spoluprácu a rozšírenie informácií tajných služieb a všetkých vrstiev spoločnosti vrátane polície, národných a miestnych úradov, škôl, sociálnych služieb a občianskej spoločnosti.

Ultrapravicový extrémista Anders Behring Breivik, ktorý sa priznal k dvojitému útoku v Nórsku, má veľa spoločného s islamským extrémistom, ktorý uskutočnil bombový útok vo Švédsku v decembri 2010, uviedli ministri. Švédsky samovražedný útočník 29-ročný Taimour Abdulwahab zahynul pri výbuchu bomby na opustenej ulici.

Ministri citovali tiež správu, podľa ktorej 20 percent švédskych stredoškolských študentov vykazuje známky netolerancie voči menšinám. Ministri zdôraznili potrebu „mať pod dozorom rizikové osoby, ktoré by mohli vytvoriť základ pre budúci extrémizmus, ako aj potrebu preventívnej práce s týmito osobami“. To nie je však len úloha štátu, našu demokraciu musí ochraňovať celé Švédsko, píšu ministri.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anders Behring BreivikFredrik Reinfeldt