Svet s nadšením privítal Nový rok 2013

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slávnostné privítanie roka 2013
Londýnsky Big Ben ohlásil príchod roka 2013 vo Veľkej Británii. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 31. decembra (WEBNOVINY) – Ľudia na celom svete, od Nového Zélandu po Spojené štáty americké, sa lúčia s rokom 2012 a postupne vítajú rok 2013.

Ako prví tak urobili obyvatelia tichomorských ostrovných štátov Tokelau a Samoa.

Na Samoe zmenili pred dvomi rokmi časové pásmo pre zlepšenie obchodovania s Austráliou a Novým Zélandom a na rozdiel od predchádzajúcich rokov tak Nový rok privítali ako prví a nie poslední.

Tradične veľkolepým ohňostrojom privítali Nový rok v Sydney v prístave Harbour Bridge.

Celkovo stáli oslavy v austrálskom veľkomeste takmer 6,9 milióna dolárov (viac ako 5,2 milióna eur). Hlavnou hviezdou bola popová speváčka Kylie Minogue, ktorá úchvatnú svetelnú šou odštartovala . Mnoho ľudí sledovalo ohňostroj nad budovou známej opery priamo z lodí alebo člnov v prístave. Tamojšia radnica predpokladá, že sa na oslavách zúčastnilo okolo 1,5 milióna ľudí.

Obrazom: Veľkolepé oslavy príchodu roka 2013 vo svete

Slávnostné privítanie roka 2013
Sydney, Austrália Foto: SITA/AP

Slávnostné privítanie roka 2013
Sydney, Austrália Foto: SITA/AP
Slávnostné privítanie roka 2013
Sydney, Austrália Foto: SITA/AP
Slávnostné privítanie roka 2013
Sydney, Austrália Foto: SITA/AP
Slávnostné privítanie roka 2013
Sydney, Austrália Foto: SITA/AP

Oslavy v znamení krízy

Ohňostroj na Červenom námestí
Foto: SITA/AP

Rok 2013 privítali aj tisíce Rusov a návštevníkov Moskvy na Červenom námestí. Svetelnú šou však skomplikovala hmla. Ruský prezident Vladimir Putin v príhovore k národu vyzval občanov k jednote.

Španieli v Madride vyšli so šampanským, pohármi a snahou aspoň na chvíľu zabudnúť na ekonomickú krízu na námestie Puerta del Sol. Približne 22-tisícovému davu však zábavu mierne skomplikoval dážď.

Päťdesiatjedenročná Manuela Ibanezová z Barcelony dorazila na oslavy do centra mesta so svojimi dvomi deťmi.

V týchto okamihoch zabúdame na krízu,“ povedala pre agentúru AFP a dodala: „Napijeme sa spoločne z jednej fľaše, vybozkávame a zaprajeme si veľa zdravia a šťastia do budúceho roka. Na chvíľu zabudneme na naše problémy. A to je najdôležitejšie.“

S rokom 2012 sa rozlúčil aj Londýn. Mesto v lete hostilo olympijské hry, na čo je mnoho Britov doteraz veľmi hrdá. Pri brehoch rieky Temža sa zhromaždilo podľa odhadov 250-tisíc ľudí, ktorý si vychutnali novoročnú svetelnú šou. „Úžasný záver neuveriteľného roka,“ precitol počas príhovoru starosta Londýna Boris Johnson. V Berlíne zahrala pre Brandenburskou bránou skupina Pet Shop Boys.

„Musíme vedieť, ako sa zastaviť a premýšľať. Iba tak sa môže duša uzdraviť z nevyhnutných rán každodenného života,“ odkázal v pondelok veriacim pápež Benedikt XVI.

New York opäť nesklamal

Silvester
Foto: SITA/AP

V New Yorku sa oslavy sústredili na námestí Times Square, kde privítali príchod nového roka tradičným spustením krištáľovej gule.

Celú udalosť však sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Návštevníci sa museli podrobiť prehliadkam tašiek, zakázané bolo priniesť si vlastný alkohol.

Times Square bude na Silvestra najbezpečnejšie miesto na svete,“ vyhlásil v pondelok newyorský policajný komisár Raymond Kelly.

Pred takmer miliónom oslavujúcich ľudí predstavil ako najväčšia hviezda juhokórejský rapper Psy, ktorý tak zároveň oslávil svoje narodeniny.

Vrchol večera priniesol moment, keď sa krištáľová guľa s viac ako 30-tisícmi blikajúcimi svetielkami začala spúšťať nadol. Preplnený Times Square následne privítal rok 2013 pri tónoch piesne New York od Franka Sinatru a tancujúci dav si následne vychutnal melódiu skladby What a Wonderful World od Louisa Armstronga.

V brazílskom Riu de Janeiro sa na svetoznámej pláži Copacabana zhromaždili ľudia v plavkách, ktorí sledovali ohňostroj. Brazílčania i turisti popíjali a tancovali na štvorkilometrovej pláži. O polnoci mnohí z nich vbehli do vody, aby pre šťastie preskočili cez sedem vĺn.

V Čine nemohol chýbať Gangnam Style

Saudskoarabský Dubaj pripravil ohňostroj z najvyššej budovy sveta Burj Khalifa. Organizátori ponúkli divákom doslova „explóziu farieb“. Vstupenka do kaviarne na 122. poschodie budovy, odkiaľ sa najlepšie sledoval ohňostroj, vyšla záujemcov v prepočte na viac ako 3000 eur.

Juhokórejský Soul ohlásil príchod roka 2013 zvonením na zvon z 15. storočia a nemohol chýbať ani globálny hit Gangnam Style, ktorý v uplynulých dvanástich mesiacoch preslávil túto ázijskú krajinu. „Konský tanec“ si v úvodných minutách roka 2013 mohli vyskúšať aj ľudia v Šanghaji.

Berlín, Nemecko

Severná Kórea prekvapila

Približne 5000 ľudí sa zišlo na novoročnej modlitbe v juhokórejskej dedine Panmunjom, ktorá sa nachádza neďaleko hraníc so Severnou Kóreou. Modlitba za mier má pomôcť stlmiť rastúce napätie medzi obomi krajinami. Ľady sa prelomili aj v Pchjongjangu a Severokórejčania prvýkrát vítali Nový rok s ohňostrojom. Vodca Kim Čong-il sa obyvateľom prihovoril prostredníctvom štátnej televízie na Nový rok národu. Išlo pritom o prvú takúto reč v KĽDR za posledných 19 rokov.

Podobný pocit pravdepodobne zažívalo aj 90-tisíc ľudí v Barme, ktorí sa zúčastnili prvých verejných osláv Nového roka v hlavnom meste Rangún. „Mám pocit, akoby som sa nachádzala v úplne inej krajine,“ povedala pre média tamojšia vysokoškoláčka Yu Thawda.

Dubaj, SAE

Venezuela stíchla pre Cháveza

Tiché ulice však ostali vo venezuelskom Caracase, kde úrady zrušili oslavy na žiadosť obyvateľov mesta. Dôvodom je obava o zdravotný stav prezidenta Huga Cháveza.

Podobne sa zachovali aj obyvatelia filipínskych regiónov, ktoré zdevastoval začiatkom decembra tajfún Bopha. O život vtedy prišlo najmenej 1067 ľudí. Demonštráciami a pálením sviečok vítajú Nový rok obyvatelia Naí Dillí, hlavného mesta Indie. Krajina je v smútku po úmrtí brutálne znásilnenej študentky medicíny, ktorá v sobotu podľahla ťažkým zraneniam.

Na Pobreží Slonoviny zahynulo pri tlačenici počas novoročných osláv okolo 60 ľudí. K tragédii došlo pri tamojšom štadióne, kde si obyvatelia prišli pozrieť ohňostroj.

Toronto, Kanada

https://www.youtube.com/watch?v=DQAqKdoIJc0

Londýn, Veľká Británia

Hongkong a Šanghaj, Čina

Pchjongjang, Severná Kórea

Taipei, Taiwan

Auckland, Austrália

Slávnostné privítanie roka 2013
Foto: SITA/AP
Slávnostné privítanie roka 2013
Foto: SITA/AP
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Benedikt XVI.Boris JohnsonKim Čong-ilKylie MinoguePápež Benedikt XVI.Rapper PsyVladimir Putin