Sýrsky prezident ukončil útoky proti odporcom režimu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Baššár al Asad
Baššár al-Asad Foto: SITA, AP

NEW YORK 18. augusta (WEBNOVINY) – Sýrsky prezident Baššár al-Asad generálnemu tajomníkovi OSN Panovi Ki-munovi povedal, že vojenská operácia proti jeho odporcom a demonštrantom sa skončila. Informoval o tom úrad šéfa OSN.

Týmito slovami reagoval al-Asad na telefonickú výzvu zo strany generálneho tajomníka, ktorý žiadal okamžité zastavenie armádnych zásahov a zatýkania. Pan tiež vyjadril hlboké znepokojenie nad používaním sily voči civilistom a nad hrubým porušovaním ľudských práv. Pan vo vyhlásení spomínal najmä mesto Ládikíja, ktoré v dôsledku vojenskej operácie opustili tisíce palestínskych utečencov žijúcich v utečeneckom tábore.

Pan vyzval sýrske vedenie, aby uskutočnilo rozsiahle reformy spoločnosti a umožnilo prístup humanitárnym pracovníkom. Na obe požiadavky reagoval al-Asad pozitívne. Prisľúbil zmenu ústavy a uskutočnenie slobodných volieb. Humanitárna misia OSN bude mať podľa neho prístup „do rôznych častí Sýrie“.

Správy od demonštrantov však hovoria, že nepokoje neskončili. Aktivisti tvrdia, že v stredu zahynulo 20 ľudí a násilnosti v krajine pokračujú, píše portál BBC.

Od začiatku nepokojov, ktoré začali v marci, zahynulo v Sýrii pre zásahoch bezpečnostných síl najmenej 2000 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Baššár al-Asad