Taliansko a Francúzsko konali v rozpore s duchom schengenu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Schengen
Foto: SITA/AP/POLFOTO, Martin Bubandt

BRUSEL 25. júla (WEBNOVINY) – Taliansko a Francúzsko svojimi postupmi s cieľom obmedziť prílev migrantov zo severnej Afriky neporušili žiadnu európsku smernicu, konali však v rozpore s „duchom“ schengenskej zóny voľného pohybu. V pondelok to vyhlásila eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová, ktorá týmto spôsobom uzavrela preverovanie sporných krokov talianskej a francúzskej vlády z apríla tohto roka, keď obe krajiny čelili mimoriadnemu náporu utečencov prichádzajúcich z krajín zmietaných revolúciami. V snahe vyvinúť nátlak na ostatných členov schengenu Taliani vydali dočasné povolenie na pobyt 25 tisícom Tunisanov, ktorí tak získali možnosť vycestovať do zahraničia. Väčšina z nich mala pritom namierené do susedného Francúzska. Tamojšie orgány reagovali zastavovaním vlakov na hranici, čo zdôvodňovali ohrozením verejného poriadku.

Podľa Malmströmovej boli francúzske policajné kontroly „v hraniciach zlučiteľnosti so Schengenským hraničným kódexom“, zatiaľ čo postup Talianska takisto „nebol v rozpore s právom EÚ“. „Z formálneho hľadiska boli kroky podniknuté talianskymi a francúzskymi úradmi v súlade s právom EÚ. Avšak je mi ľúto, že nebol úplne rešpektovaný duch schengenských pravidiel,“ uviedla eurokomisárka vo svojom vyhlásení. Spor medzi Rímom a Parížom podľa nej poukázal na potrebu „zaistiť koherentný výklad a hladkú implementáciu schengenských pravidiel v duchu solidarity a vzájomnej dôvery“. Voľný pohyb v rámci schengenského priestoru pritom označila za „jeden z najviac hmatateľných, populárnych a úspešných výdobytkov európskeho projektu“.

Krajiny EÚ v júni poverili Brusel určením kritérií, na základe ktorých budú môcť členovia schengenu za mimoriadnych okolností obnoviť kontroly na svojich hraniciach. Očakáva sa, že Európska komisia svoje závery oznámi v priebehu septembra. Dánsko začalo kontroly napriek tomu obnovovať už 5. júla, čo tamojšia vláda zdôvodňuje potrebou zastaviť nekontrolovaný prílev imigrantov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Cecilia Malmströmová