Taliansky súd zvýšil tresty v známom azbestovom prípade

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Azbest, taliansko
Pozostalí obetí v prípade spojenom s azbestom čakajú na verdikt súdu. Foto: SITA/AP

TURÍN 3. júna (WEBNOVINY) – Odvolací súd v talianskom meste Turín v pondelok zvýšil trest odňatia slobody zo 16 na 18 rokov pre švajčiarskeho miliardára Stephana Schmidheinyho.

Pôvodný verdikt padol v rámci sledovaného procesu proti majiteľom skrachovanej firmy vyrábajúcej produkty z minerálu azbest, ktorého používanie je v krajinách Európskej únie už roky zakázané.

Turínsky súd vtedy v neprítomnosti odsúdil majiteľa firmy Schmidheinyho a jeho spoločníka a väčšinového akcionára, belgického baróna Jeana-Louisa Marieho Ghislaina de Cartiera de Marchienna na 16 rokov do väzenia. Ten však minulý mesiac zomrel.

Okrem nepodmienečného trestu za zavinenie smrti stoviek ľudí, zapríčinenie environmentálnej katastrofy a nedodržiavanie bezpečnosti práce im taliansky súd nariadil vyplatiť odškodné 30-tisíc eur za každú jednu smrť spojenú s azbestom a 35-tisíc za ochorenia spojené s prácou v štyroch ich továrňach na talianskom území. Odvolací súd im v pondelok nariadil vyplatiť desiatky miliónov eur ako odškodné ľuďom i úradom.

Proces sa začal pred tromi rokmi, čomu predchádzalo päť rokov trvajúce vyšetrovanie. Jeho cieľom bolo odhaliť možnú súvislosť medzi úmrtiami a azbestom používaným v továrni. Tá skrachovala šesť rokov po tom, ako v Taliansku azbest v roku 1992 zakázali. Prípad teraz môže skončiť až pre Európskym súdnym dvorom.

Azbest sa pre svoje jedinečné vlastnosti používal ako izolácia v budovách, no neskôr sa preukázala jeho vysoká škodlivosť pre ľudský organizmus. Jeho čiastočky sa totiž dostavajú do ovzdušia a po zachytení sa v pľúcach spôsobujú nádorové ochorenia. Azbest bol preto označený za karcinogénny a následne zakázaný. V rozvojových krajinách sa však naďalej používa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať